DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σε καραντίνα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Σε καραντίνα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Λένε πως όχι μόνον οι τρόποι ζωής επαναλαμβάνονται, αλλά και οι ίδιοι οι καιροί. Στεναχώριες και πίκρες, χαρές και πανηγύρια, πάλι πίκρες και στεναχώριες. Στέρηση των ελευθεριών, σκλαβιά και φυλακή, απομόνωση από την ιδιαίτερη πατρίδα σου – ελευθέρια, δημοκρατία, εν αγκάλες με την πατρίδα σου και πάλι στερήσεις στενοχώριες, απομονώσεις.

Και όχι μόνον λένε, τα δοκιμάσαμε κιόλας. Είναι σωστή η σκέψη.

Νιώσαμε ανακούφιση με την κατάρρευση του δικτατορικού συστήματος και των ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων, για ν' απολαύσουμε την ελευθερία, την δημοκρατία, την ελεύθερη επικοινωνία, όλα όσα μας στερήθηκαν κοντά πέντε δεκαετίες.

Οι τρόποι της καθημερινότητας, όμως, επαναλαμβάνονταν. Είδαμε ξανά βιαιότητες και έκτροπα εις βάρος της ΕΕΜ. Εις βάρος μας, φυλακίσεις και εν ψυχρώ εκτελέσεις, στερήσεις των δικαιωμάτων, δικαιωμάτων που απορρέουν από Συμβάσεις και Διεθνείς Φόρα.

Έμεινε αποκλεισμένη η Ελληνική Κοινότητά μας, πέντε δεκαετίες από τον εθνικό κορμό, με τον «φύλακα» ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.

Ξανάμεινε αποκλεισμένη από τον εθνικό κορμό, εν έτη δημοκρατίας, ενάμιση χρόνο με τον «φύλακα» κορωνοϊό. Τα συρματοπλέγματα τ' αντικατέστησε η καραντίνα. Όλη η ΕΕΜ σε καραντίνα. Τι κι αν είναι Έλληνες πολίτες; Τι κι αν είναι Ευρωπαίοι, πολίτες; Έχουν το «παρατσούκλι» του Αλβανού. Θα κάμουν το τεστ των 100 (τώρα 80) ευρώ, θα καθίσουν δυο εβδομάδες καραντίνα στην Ελλάδα, θα μπουν στο σύστημα των 400 επιβατών με δικαίωμα διέλευσης.

«Εγχειρίστηκα και έχω ραντεβού στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων την 7η Ιουνίου, αλλά μέχρι στις 15 δεν υπάρχει καμία θέση κενή για να περάσω», λέει ένας κακόμοιρος Βορειοηπειρώτης και έτοιμος να ξεσπάσει.

Και δεν είναι ο μόνος που είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Όλοι τους είναι αγανακτισμένοι, όλοι τους ξεχασμένοι. Τα κατσάβραχα (όπως το 1991) και οι λάκκοι, οι κρυφοί (γνωρίζουν που είναι και άνομοι) οδοί επικοινωνίας. Με φόβους και σπαραξικάρδια.

Όμως, τους το επιβάλλουν οι ανάγκες.

Λίγη περισσότερη μέριμνα για τους Βορειοηπειρώτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι), κύριοι της Κυβέρνησης, δεν βλάπτει. Στην Ελλάδα είχαν και έχουν την καρδιά τους, τις ελπίδες τους. Για την αγάπη και την σκέψη προς τη μάνα πατρίδα, πάθανε όλα αυτά που πάθανε και που χρειάζονται τόμοι να γραφτούν.

Ανοίξτε τη διάβαση του Μαυροματίου, κύριοι της Κυβέρνησης. Αυξήστε τον αριθμό των εισελθόντων εις την Ελλάδα, κύριες Υπουργέ, ή καθορίστε κάποιο ξεχωριστό στάτους για τους Βορειοηπειρώτες να μπαίνουν και να έρχονται στις πατρογονικές τους εστίες ελευθέρα και άνετα. Αναγνωρίστε τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και καταργείστε το τεστ των 80 ευρώ, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την σύνταξή τους.

Ίσως αυτά που αναφέρουμε σ' αυτήν την σοβαρή ιστοσελίδα, να σας τα μεταφέρουν και να πράξετε, διότι άλλον τρόπο επικοινωνίας με σας δεν έχουμε.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / Sfeva.gr

Η Ελληνική Πρεσβεία κατασκευάζει Πάρκο στα Τίρανα ...
Βίντεο ντοκουμέντο από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 3...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Οκτωβρίου 2021
H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρ...
08 Οκτωβρίου 2021
O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν γι...
04 Οκτωβρίου 2021
Ως κεραυνός αν αιθρία έπεσε η είδηση στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και γενικότερα στους Αμερικανού...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
19 Οκτωβρίου 2021
Υφέρποντες επικίνδυνοι μεγαλοϊδεατισμοί Γραφεί ο Σταύρος Τζίμας O Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμ...
18 Οκτωβρίου 2021
Γνωρίζοντας πως η αλβανική Κυβέρνηση δεν θα έγκρινε το Νομοσχέδιο της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την εκ...
17 Οκτωβρίου 2021
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλά ανοικτά για την προοπτική ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο. ...
16 Οκτωβρίου 2021
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται ...