DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αποχαιρετισμός στην Περσεφόνη Σύρμου - Κώτσια μια αρχόντισσα της Δροπολίτικης Πολυφωνίας

356654414_765499055368878_8338416245770819233_n

Η "Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι αποχαιρετά σήμερα μια από τις παλαιότερες συνταξιδιώτισσες στο υπέροχο, μεγάλο ταξίδι των φωνών, την Περσεφόνη Σύρμου - Κώτσια από την Δερβιτσάνη. Η αγαπημένη μας Φόνη "έφυγε" χθες, στα 89 της χρόνια, όντας η μεγαλύτερη εν ζωή βιωματική ερμηνεύτρια του πολυφωνικού τραγουδιού στο κεφαλοχώρι της πολυτραγουδισμένης Δερόπολης.

Γεννήθηκε το 1934 και ήταν η πρωτοκόρη μιας μεγάλης οικογένειας με αδελφούς και αδελφές. Δούλευε με τις άλλες γυναίκες στην κοπερατίβα, τον συνεταιρισμό, την ώρα της δουλειάς τραγουδάγανε, κάπως έτσι, καθώς και στο μοναστήρι που πηγαιναν και τραγουδούσαν πάνω από το χωριό, την άκουσαν, την ξεδιάλεξαν και έλαβε μέρος με πολυφωνικό σχήμα από την Δερβιτσάνη από τα πρώτα Φεστιβάλ του Αργυροκάστρου ενώ αργότερα τραγούδησε σε διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, από τα Τίρανα ως την Αθήνα, καθώς και σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά με το Πολυφωνικό Καραβάνι.Ήταν μια εμβληματική μορφή της πολυφωνίας της Δερόπολης και είναι μεγάλη η τιμή μας που αξιωθήκαμε τη συμμετοχή της στο Πολυφωνικό Kαραβάνι παλαιότερα και τα ανταμώματα μαζί τηςστο σπίτι της στην Δερβιτσάνη, με αγνάντιο όλο τον κάμπο ρης Δερόπολης.

Στερνή φορά ανταμώσαμε πριν λίγους, μόλις, μήνες, όταν την επισκεφτήκαμε στην διάρκεια του Χειμερινού Πολυφωνικού Καραβανιού 2023, τον Γενάρη, για να την συλλυπηθούμε για τον αποχαιρετισμό του αγαπημένου της Θωμά. Δεν θα ξεχάσουμε ούτε στιγμή, ούτε λέξη από τα στερνά μας ανταμώματα, κάποια τα έχουμε ήδη κοινωνήσει στο κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού για να τα χαρούνε και όσοι δεν την αξιώθηκαν από κοντά, να προλάβουν να πάρουν μια αίσθηση από την ευγένεια, την αρχοντιά της πρεπιάς της. Δεν θα ξεχάσουμε, επίσης, την αγάπη με την οποία μίλαγε για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με το πολυφωνικό στο χωριό της, την απαντοχή της για το Πολυφωνικό Καραβάνι.

Τούτη την ώρα συλλυπούμαστε τους δικούς της από καρδιάς, νιώθοντας ένα κομμάτι από την καρδιά του τόπου της να φεύγει μαζί της, πηγαίνοντας να ανταμώσει άλλες, ανεπίστρεπετες μορφές, διαλέγοντας να "φύγει" τέτοιες μέρες που, πριν από τρία χρόνια (7 Ιούλη τότε) αποχαιρετούσαμε τον συγχωριανό της και δίπλα της στο τραγούδι, αξέχαστο Δήμο Δέδε. "Έφυγε" τις μέρες που γίνεται, μετά από οκτώ χρόνια, το Λαογραφικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου, εκεί που συμμετείχε και διακρινόταν και η ίδια με το πολυφωνικό της Δερβιτσάνης. Είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά του πολυφωνικού του χωριού της και της οικογένειάς της θα την ανασταίνουν πάντα και όσο μπορούμε θα συμβάλουμε σε αυτό, κρατώντας την μορφή της ζωντανή.

Η Περσεφόνη Σύρμου δεν μένει πια εδώ - αλλά θα είναι πάντα εδώ!


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Σεπτεμβρίου 2023
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά...
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...