DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών - Κοιτίδα Πολιτισμού»

01-aphi_20230606-131451_Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών - Κοιτίδα Πολιτισμού»

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκε το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής, με θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», Πολιτιστικό ταξίδι στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα - Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά - Κρατάμε ζωντανή την ιστορία, την ταυτότητα και την παράδοσή μας, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων.

Η πολιτιστική εκδήλωση αποτέλεσε μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δράσεων, τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και έγινε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ ήταν η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης και η ανάδειξη του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δημοσιογράφος Άννα Τσίμου ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη".

Στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ συμμετείχαν Πολιτιστικοί και Χορευτικοί Σύλλογοι από την Βόρειο Ήπειρο, την Κρήτη, τον Πόντο και την Κύπρο με περισσότερους από 180 χορευτές και περιλάμβανε χορούς από τον κάθε τόπο από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και ζωντανή παραδοσιακή μουσική επί σκηνής. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα χορευτικά συγκροτήματα και πολυφωνικά σχήματα που ενθουσίασαν με την παρουσία τους και δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι χορευτικές ομάδες με τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, έδειξαν πόσο στηρίζουν τις παραδόσεις του τόπου μας και με τη σεμνότητα και λεβεντιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες και πολυφωνικά σχήματα της Βορείου Ηπείρου από την Αθήνα αλλά και από τα χωριά της Βόρειου Ηπείρου, έδωσαν το παρών, καταχειροκροτήθηκαν και παρουσίασαν το πρόγραµµα τους µε μεράκι και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και την παράδοση του τόπου τους. Στην εκδήλωση «παντρεύτηκαν» η ιστορία των παραδόσεων της Κρήτης, του Πόντου, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις κάθε τόπου ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την ιστορία αιώνων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μοιρολόι από τον καταξιωμένο μουσικό Τάσο Μαγκλάρα, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους που διαχρονικά με την ανιδιοτελή προσφορά τους και το απαράμιλλο σθένος τους, αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τις πανάρχαιες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Πολιτισμού ενώ ακολουθήσε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε χορευτικό, με χορευτές από την Κύπρο, Β.Ηπειρο, Κρήτη και τον Πόντο, αφιερωμένο στον ιερό αγώνα των Χειμαρριωτών με αφορμή την παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμμάρας Φρέντη Μπέλερη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το Μουσικό σύνολο «Τα Παιδιά του Ήλιου» και τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη κ. Κώστα Νούσια στο Σαξόφωνο. Τα μέλη του μουσικού συνόλου, ήταν στο Βιολοντσέλο ο Δημήτρης Κοτταρίδης, στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, τραγούδησαν οι mezzo-soprano Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και Αλκέτα Τάλλιου, ενώ στο χορωδιακό συμμετείχαν οι Ελένη Αμπατζοπούλου, Τζο Μπικ, Ευτυχία Μπολλάνου και Σοφία Σαμούρη.

Η εκδήλωση καθόλη τη διάρκεια πλαισιώθηκε από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και περιλάμβανε τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Κύπρο. Το μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ πλαισίωσαν μουσικά για την Βόρειο Ήπειρο: στο κλαρίνο ο Τάσος Μαγκλάρας, στο βιολί ο Λουάν Χουσέ, στο ντέφι ο Ηλίας Μούτσος, στο λαούτο ο Νίκος Χαλκιάς, στο τραγούδι ο Γιάννης Λίτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας. Για τον Πόντο: στη λύρα – φωνή ο Δημήτρης Καρασαββίδης, στο νταούλι ο Παύλος Μουρατίδης. Για την Κύπρο: στο βιολί ο Κωνσταντίνος Κίκιλης, στο λαούτο ο Γιώργος Παπαϊωάννου, στο τραγούδι η Αγγελική Κίκιλη. Για την Κρήτη: στο λαούτο ο Παναγιώτης Κουτούζος, στη κιθάρα ο Κυριακάκης Άρης, στη λύρα ο Γιάννης Μακριδάκης.

Τίμησαν με την παρουσία τους, χόρεψαν και τραγούδησαν οι παρακάτω σύλλογοι: Πολυφωνικό γκρουπ «Οι Κυράδες» της Άνω Δερόπολης»,Πολυφωνικό σύνολο Ένωσης Χειμαρριωτών «Όμορφη Χιμάρα» , Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς «Άγιος Κοσμάς», Πολυφωνικός όμιλος «ΤΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΙΚΑ», Το «Μοναστήρι της Παναγιάς»: Σύλλογος για τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού Άρτας της Βορείου Ηπείρου, Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη", Πολυφωνικό σχήμα «ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ» Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη", "ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ": Ελληνικό σωματείο διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Πόντος), Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ» (Κύπρος), «Εθνική Εστία» (Κρήτη).

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής που με το έργο και τη δράση τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό της Βόρειου Ηπείρου. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κούρτης απένειμε τιμητικές πλακέτες για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη προστασία, διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορείου Ηπείρου, στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Ελευθέριο Σκιαδά, στον πρώην Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940 – 41 κ. Γιώργο Σούρλα, στον πολυβραβευμένο Ποιητή, Συγγραφέα και Δοκιμιογράφο κ. Νικο Κατσαλίδα, στον Ηπειρώτη τραγουδιστή δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών κ. Σαββα Σιάτρα, στην Πρόεδρο του φιλανθρωπικού συλλόγου «Εστία Δεροπολης» κα. Όλγα Παγούνα, στο γυναικείο πολυφωνικό όμιλο «Κυράδες της Ανω Δεροπολης» στα μέλη του Δ.Σ του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης "Δερόπολη" καθώς και τιμητική πλακέτα στη μνήμη του επιφανή μουσικού Βορειοηπειρώτη Γιάννη Μαγκλάρα.



Η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την φιλανθρωπική προσπάθεια του μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Εστία Δερόπολης» που δραστηριοποιείται κυρίως στη Δερόπολη και στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Παρουσιάστηκε βίντεο για το ρόλο και τη δράση του συλλόγου αλλά και για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες και ενέργειες της προέδρου του συλλόγου κας. Όλγας Παγούνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κούρτης, απένειμε αναμνηστικά διπλώματα και ανθοδέσμες σε όλους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν και στους μουσικούς και τους ευχαρίστησε που κρατάνε ψηλά τη σημαία του πολιτισμού. Η βραδιά έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδούν και να χορεύουν και να αποχαιρετούν το κοινό που χειροκροτούσε ενθουσιασμένο ευχαριστώντας τους για το υπέροχο μουσικό ταξίδι που του χάρισαν.

Χορηγοί επικοινωνίας της πολιτιστικής εκδήλωσης: 'ΒΕΡΓΙΝΑ' τηλεόραση Θεσσαλονίκης, 'ΒΕΡΓΙΝΑ' τηλεόραση ΚΥΠΡΟΥ, Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ραδιοφωνικός σταθμός «ΕΛΛΑΔΑ FM», ειδησεογραφικά σαιτ 'dropolinews.gr', 'apenadiblogspot', 'pronews.gr', 'e-pontos.gr', 'allaboutshipping.co.uk', ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο « Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» (Αμερική –Καναδά –Αυστραλία).

Προσωπικότητες της Πολιτικής, της Τέχνης και του Αθλητισμού παρακολουθήσαν το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ και εξέφρασαν τα καλύτερα λόγια, φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γιώργος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940 – 41 Γιώργος Σούρλας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ Γιώργος Τζομάκας, η επιστημονική συνεργάτης του Περιφερειάρχη Αττικής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αμαλία Ρόντου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Αθηναίων Βασίλειος Κορομάντζος, ο Υποψήφιος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Αθανάσιος Βασιλείου, Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας Χάρης Μαριόλης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Ομίλου Φοινικαίων Μαρία Γιώτη, ο Λογοτέχνης και Συγγραφέας Νικος Κατσαλίδας, ο Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, η Πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Εστία Δεροπολης»Όλγα Παγούνα, η Συγγραφέας Κατερίνα Καρατζά, ο Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου Παναγιώτης Μπάρκας, ο Πρέσβης Καλής θελήσεως, μέλος Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα», Επικεφαλής Διπλωματικών Σχέσεων και 60 Πρεσβειών των Σαλαμινίων Κυριάκος Μαριδάκης, η Γενική Γραμματέας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Αθηνά Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρης, ο Μορφωτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κύπρου Λουκάς Ξενοφώντος, ο Καθηγητής, Ιστορικός και Συγγραφέας Τόνυ Χατζηδημητρίου-Βreidel, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικηγόρος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Νίνα Διακοβασίλη, ο συνθέτης Τόνιος Πασχάλης, κ.α.

Στον απόηχο της επιτυχημένης διοργάνωσης του Πολιτιστικού Φεστιβάλ, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», κ. Ανδρέας Κούρτης, ευχαριστεί θερμά τους πολιτιστικούς συλλόγους και καλλιτέχνες που συμμετείχαν αλλά και όλους όσους στήριξαν κι ενίσχυσαν το όραμά του, για μια διοργάνωση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, πλαισιωμένη με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής και δίνει την υπόσχεση πως θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη διατήρηση της παράδοσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορείου Ηπείρου.

Το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, απέδειξε την λαχτάρα των Βορειοηπειρωτών για την παράδοση, τον χορό, το τραγούδι αλλά και τη συνεργασία ανάμεσα στους πολιτιστικούς συλλόγους που προάγουν με σεβασμό την παράδοση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών από κάθε μέρος του τόπου μας. Η χαρά, η θετική ενέργεια και τα συγχαρητήρια του κόσμου δίνουν δύναμη και κουράγιο για πιο δημιουργικές δράσεις στο μέλλον. 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...