DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στον ήρωα Δάσκαλο Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο ο Μενέλαος Τζέλιος (βίντεο)

Vorioipirotes_vasilopita_Tzelios-Small

Στον ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης της Βορείου Ηπείρου Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο του ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και συνάμα πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Μενέλαος Τζέλιος.

Η βράβευσή του έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 14ης Ιανουαρίου 2023, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης γιορτής για την Κοπή της Βασιλόπιτας που διοργάνωσαν από κοινού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Κωνσταντίνος Χριστόγλου, ο ιερατικός προϊστάμενος και ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και π. Γεώργιος Κασάπογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γεώργιος Κίτσιος και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Την αυλαία άνοιξαν το «Πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας» το οποίο υπό την διεύθυνση της Δήμητρας Βαρσάμη ερμήνευσε πολυφωνικά τραγούδια και ο Χορευτικός Όμιλος Ενηλίκων «Ηπειρώτες Παιδιά» ο οποίος παρουσίασε τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς της Βορείου Ηπείρου και απέσπασαν τις επευφημίες του κοινού.

Αμέσως μετά ο εκτελών χρέη προέδρου του «Πύρρου» Δημήτρης Τσαβέγιας και η πρόεδρος των Θυγατέρων της Ηπείρου, Έλλη Ρίζου, καλωσόρισαν τους Ηπειρώτες στην φιλόξενη αίθουσα που φέρει το όνομα του Βορειοηπειρώτη ευεργέτη, του αειμνήστου «Πέτρου Γ. Πατρίδη», που έλκυε την καταγωγή του από το Λάμποβο του Σταυρού.

Στην συνέχεια η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Έλλη Ρίζου πλαισιωμένη από τον πρόεδρο του «Πύρρου» Δημήτρη Τσαβέγια, τον Πρόξενο Δημήτριο Παπαγεωργίου, τους ιερείς ο Ανάργυρο Σταυρόπουλο και Γεώργιο Κασάπογλου και την Δήμητρα Βαρσάμη απένειμαν την τιμητική πλακέτα στον Μενέλαο Τζέλιο που κατέχει εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των ηγετών της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και των αγωνιστών για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου.

Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή ο κ. Τζέλιος επεσήμανε ότι το αποδέχεται εκ μέρους όλους όσων αγωνίστηκαν για τον Σύλλογο και οι οποίοι μας παρέχουν το προνόμιο να εορτάσουμε την 107η επέτειο της ιδρύσεώς του και το αφιέρωσε στον αείμνηστο ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης, της ιδιαίτερής του πατρίδας Μηνά Πάρα.

Ο Μηνάς Πάρας πέρασε μισό περίπου αιώνα στα κάτεργα τα ανήλια και στις εξορίες του κομμουνιστικού καθεστώτος του αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα.

«Όταν συναντήθηκα μαζί του μετά την κατάρρευση του σιδηρούν παραπετάσματος τον ρώτησα πώς άντεξε τόσο χρόνια στις φυλακές και στα καταναγκαστικά έργα και μου απάντησε: «Δουλεύαμε όλη την ημέρα στα ορυχεία και μας σίτιζαν με φασολάδα και μπομπότα – περισσότερο νερό παρά φασόλια – και μας κράτησε ζωντανούς η ελπίδα. Ακούγαμε στην τηλεόραση την προπαγάνδα κατά του αγώνα των Βορειωηπειρωτών Αμερικής για την Αυτονομία και κάθε φορά που εντεινόταν ο πόλεμος, εμείς αντλούσαμε περισσότερη δύναμη και κρατούσαμε την ελπίδα της ελευθερίας και της λύτρωσης ζωντανή».

Τον τιμώμενο συγχάρηκαν ο Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Αμέσως μετά έκοψαν την βασιλόπιτα και ξεκίνησε το τρικούβερτο γλέντι με τον Γιώργο Μπεζιάνη στο κλαρίνο, τον Χρήστο Νάτση στο τραγούδι, τον Γιώργο Ράμπο στο ντέφι / ντράμς, τον Δημήτρη Χριστόπουλο, στο αρμόνιο και τον Γιάννη Στάικο στο μπουζούκι.

Από αριστερά διακρίνονται οι Έλλη Ρίζου, Μενέλαος Τζέλιος, Δημήτρης Τσαβέγιας και Δήμηητρα Βαρσάμη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Αναστάσης Τσάκας.
Το χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Αναστάσης Τσάκας.

anamniseis.net


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...