DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ν. Υόρκη: Οι Ηπειρώτες τίμησαν τις επετείους της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου και της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Ν. Υόρκη: Οι Ηπειρώτες τίμησαν τις επετείους της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου και της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλόγων της Νέας Υόρκης για την διπλή επέτειο που διοργανώθηκαν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στην Αστόρια.

Πρόκειται για την 110η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914), και την 111η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και κατ΄επέκταση της Ηπείρου από τον Οθωμανικό Ζυγό (21 Φεβρουαρίου 1913), την οποία γιόρτασαν από κοινού ο ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» καθώς επίσης και ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία, την Δοξολογία και την Αρτοκλασία που έλαβαν χώρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Στην πρώτη γραμμή τα ηγετικά στελέχη των Ηπειρωτικών Σωματείων.

Τους Ηπειρώτες και τους φίλους τους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Χρήστος Πανταζής, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης.

Ο κ. Πανταζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των στελεχών και των μελών και εστίασε την προσοχή του στον εορτασμό της διπλής επετείου. Παράλληλα απένειμε και μια υποτροφία στον Άλεξ Μπογδάνη που σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Στόνι Μπρουκ στο Λονγκ Άϊλαντ.

Το Πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας απήγγειλε ποιήματα και ερμήνευσε το τραγούδι «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μας» του συνθέτη Μιχάλη Σογιούλ και στίχους του Μίμη Τραϊφόρου.

Το Πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, Δρ. Θεόδωρος Καρνάβας ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και κατ΄ επέκταση της Ηπείρου.

Εκτενή αναφορά έκανε στον αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και τον ρόλο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

Ο oμιλητής ανέφερε ότι ο Ελληνικό Στρατός απελευθέρωσε τρεις φορές το Αργυρόκαστρο και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χρήστος Πανταζής, Σταύρος Ζιώγκας, Τιμολέων Ζιώγκας, Άλεξ Μπογδάνης, Δρ. Θεόδωρος Καρνάβας και Δήμητρα Βαρσάμη.

Εκτενή αναφορά έκανε στους αγώνες των Βορειοηπειρωτών για την ελευθερία και για την διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της Ηπείρου και τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Εγνατία Οδός και η αναβάθμιση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ιερατικός προϊστάμενος και ο εφημέριος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και π. Γεδεών Βαρύτιμος, αντίστοιχα. 

Ο Δρ. Θεόδωρος Καρνάβας ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών “Αναγέννησ用Χρήστος Πανταζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...