Κτηνοτρόφοι από το Αργυρόκαστρο, Δρόπολη και τους Αγίους Σαράντα πραγματοποίησαν άλλη μια διαμαρτυρία αυτό το Σάββατο στη θέση Ura e Kardhiqit, ζητώντας άμεση στήριξη από το κράτος για έναν σημαντικό τομέα της αλβανικής οικονομίας.
Εκφράζουν ανησυχία για τη σημαντική μείωση της τιμής συλλογής γάλακτος από τα γαλακτοκομεία, η οποία έχει επιφέρει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση αυτού του ζωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους, τα τυροκομεία μείωσαν σημαντικά την τιμή συλλογής γάλακτος από 170 λεκ/λίτρο (1,70 ευρώ/ λίτρο) σε 1,30-1,40 ευρω/λίτρο οδηγώντας παραγωγούς και κτηνοτρόφους στη χρεοκοπία.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επείγουσα συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας και έχουν διατυπώσει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων ορισμός ανώτατου ορίου τιμής για το γάλα, διπλασιασμός των επιδοτήσεων, διαφάνεια στην κατανομή των βοσκοτόπων και κατασκευή υδάτινων έργων που θα εξυπηρετούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε: «Η ανησυχία μας είναι ότι δουλεύουμε μέρα νύχτα και έχουμε αφήσει τα ζώα μέσα, αλλά οι τιμές μειώνονται με την ώρα». Δίνουμε γάλα εδώ και δύο μήνες και δεν έχουμε πάρει τα χρήματα που μας χρωστάνε. Έχουν μειώσει τις τιμές μας κατά 0,30 ευρώ από πέρυσι. Οι δικαιούχοι είναι λίγοι και χιλιάδες κτηνοτρόφοι υποφέρουν. «Ζητάμε στήριξη και δικαιοσύνη, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι».
"Είμαστε συνταξιούχοι και πάμε με τα ζώα μας γιατί δεν αντέχουμε να αγοράσουμε φάρμακα. Είμαι ένας 76χρονος με ζώα σε αυτή την ηλικία, στη βροχή, στο χιόνι και στο κρύο. Μας έχουν εξαπατήσει, οπότε να ληφθούν μέτρα", λέει ένας άλλος κτηνοτρόφος.
Οι διαδηλωτές έχουν εκφράσει ένα αίσθημα απογοήτευσης και απόγνωσης, απαιτώντας από το κράτος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων τους και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.