ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αντεγκλήσεις, οι αντιδικίες και οι χειροδικίες τορπίλισαν τον διάλογο και οδήγησαν σε ναυάγιο δύο συσκέψεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και έφεραν πιο έντονα στο προσκήνιο την κρίση θεσμών και αξιών που ταλανίζει την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Σωματείων Νέας Υόρκης τα τρία τελευταία χρόνια.
Η πλήρης παράλυση της Ομοσπονδίας κρίνοντας από τα τεκταινόμενα στη ανοικτή συνεδρίαση που συγκάλεσε η Εφορευτική Επιτροπή καθώς επίσης και από την επεισοδιακή σύσκεψη της επιτροπής των πρώην προέδρων που ακολούθησε έχει προβληματίσει τους πάντες και αποτελεί έναν πολύ κακό οιωνό για το μέλλον της Ομοσπονδίας. Εάν δεν αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες δεν αποκλείεται η κρίση να συνεχιστεί όχι μόνο την περίοδο της θερινής ραστώνης, αλλά και την νέα περίοδο που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
Την πρώτη συνεδρίαση την συγκάλεσε η Εφορευτική Επιτροπή η οποία εκλέχτηκε από το εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 και η οποία βάσει των διατάξεων του Καταστατικού έπρεπε να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών εντός του Ιουνίου.
Το παρασκήνιο
Ο πλημμελής έλεγχος των οικονομικών της Ομοσπονδίας και η βόμβα μεγατόνων για την εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών από τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου κατ΄ εντολή του απερχομένου αντιπροέδρου Πέτρου Γαλάτουλα, η οποία έσκασε λίγα μόλις 24ωρα από το εκλογικό συνέδριο έγειρε γενικότερα ερωτήματα σχετικά με την τύχη των δωρεών των πρώην τελεταρχών Ιβάν Σαββίδη (2017) και Παντελή Μπούμπουρα (2018).
Ο γραμματέας της Επιτροπής των πρώην Προέδρων Απόστολος Τομόπουλος διαισθανόμενος το βάρος της ευθύνης ζήτησε από τις τέσσερις τράπεζες που διατηρεί τους λογαριασμούς της Ομοσπονδία ενημέρωση (Monthly Statements) για τα πέντε τελευταία χρόνια προκειμένου να ερευνήσουν τις κινήσεις στους λογαριασμούς.
Το βράδυ της Κυριακής, 27 Ιουνίου 2021 ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου απέστειλε στους αξιωματούχους και στα μέσα ενημέρωσης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ό,τι τεκμήρια διέθετε και οποία εγείρουν ερωτήματα που σχετίζονται με τις αδιαφανείς διαδικασίες και με ύποπτες συμφωνίες και την διαχείριση χρημάτων της Ομοσπονδίας εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου και της γενικής συνελεύσεως της Ομοσπονδίας.
Η Εφορευτική Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα θεμάτων και καταγγελιών που σχετίζονταν με τον οικονομικό έλεγχο, την διαφάνεια, τα οικονομικώς τακτοποιημένα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας και από την έρευνά της διαπίστωσε ότι στα κατάστιχα υπήρχαν σωματεία που δεν δικαιούνταν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και υποψήφιοι είτε δεν ανήκαν στους φορείς από υποτίθεται ότι προέρχονταν και μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν πληρούσαν καν τα κριτήρια του υποψηφίου.
Τις δύο πρώτες εβδομάδες η Εφορευτική Επιτροπή εμφανιζόταν μονοιασμένη, ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες που εντάθηκαν οι πιέσεις διαχώρισαν τη στάση τους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Α. Γωνιάς επέμενε να μην προχωρήσουν σε εκλογές εάν δεν ερευνηθούν οι καταγγελίες που προέκυψαν μετά το εκλογικό συνέδριο και εάν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα για την εγκυρότητα του εκλογικού καταλόγου και του ιδίου του ψηφοδελτίου, ενώ ο γραμματέας Αναστάσιος Καραγκούνης επέμενε να προκηρύξουν εκλογές μετά από δύο εβδομάδες.
Το απόγευμα της Δευτέρας και λίγες ώρες πριν την ανοικτή συνεδρίαση η εφορευτική επιτροπή συναντήθηκε με το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Γεώργιο Ραζή, ο οποίος για μια ακόμη φορά τους είπε προφορικά ότι μπορεί να προχωρήσουν στις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρης Α. Γωνίας εξ αρχής τάχτηκε υπέρ της αναβολής των εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο ούτως ώστε να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος από ορκωτό λογιστή και να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες σχετικά με τους υποψήφιους και τους συλλόγους σφραγίδες.
Ο γραμματέας της εν λόγω επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης τόνισε ότι έχουν την συγκατάθεση του νομικού συμβούλου Γεωργίου Ραζή και ότι οι εκλογές μπορεί και πρέπει να γίνουν την Κυριακή 11 Ιουλίου.
Η παρέμβαση του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Βασιλείου Σταθάκου έφερε πιο έντονα την πόλωση που επικρατούσε στο ακροατήριο και μέχρι εκείνη την ώρα φαινόταν υπό έλεγχο.
Η καταγγελίες του πρώην προέδρου Δημητρίου Καλαμαρά για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες απέκλεισαν ιστορικούς φορείς από τις εκλογές, για την διαχείριση ρευστών και την προέλευσή τους, για τον πλημμελή έλεγχο των οικονομικών και για τη νομιμότητα του εκλογικού συνεδρίου εξαγρίωσε τους πρώην προέδρους Γιώργο Γεωργόπουλο, Απόστολο Τομόπουλο, Πέτρο Γαλάτουλα, τον συντονιστή Τιμολέοντα Κακούρο και τον Ιωάννη Κουταλή και άρχισαν εκατέρωθεν οι ύβρεις και οι απειλές.
Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτρης Α. Γωνιάς, ο οποίος διείδε τον κίνδυνο του περαιτέρω εκτροχιασμού, διέκοψε την συνεδρίαση και αποφεύχθηκαν οι χειροδικίες και τα χειρότερα.
Σύσκεψη Επιτροπής πρώην Προέδρων
Μετά το ναυάγιο της εν λόγω συνεδρίασης οι πρώην πρόεδροι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των δημοσιογράφων να κάνουν μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωσης και προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι καυγάδες που είχαν ξεκινήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση συνεχίστηκαν παρουσία των δημοσιογράφων και μια χειροδικία διέλυσε και αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης από πρώτο χέρι για τα γενεσιουργά αίτια της πρωτοφανούς κρίσης που ταλανίζει την Ομοσπονδία.
Αν και η Επιτροπή των πρώην Προέδρων δεν έχει κανέναν πλέον θεσμικό ρόλο διότι μετά το εκλογικό συνέδριο τα ηνία τα αναλαμβάνει η Εφορευτική Επιτροπή, εν τούτοις έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να βρουν την δύναμη να μιλήσουν δημοσίως για την τραγελαφική κατάσταση και για το τι μέλλει γενέσθαι.
πηγή: anamniseis.net