DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εκδήλωση με τον πρεσβευτή της ηπειρωτικής μουσικής Κρίστοφερ Κινγκ

Εκδήλωση με τον πρεσβευτή της ηπειρωτικής μουσικής Κρίστοφερ Κινγκ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα στο έργο του μουσικού Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C. King), ο οποίος έχει αναδείξει, μέσα από το έργο και την έρευνά του την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου σε ολόκληρο τον κόσμο, διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Hellenic American Cultural Foundation).

Ειδικότερα, η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Ρούμπιν (The Rubin Museum of Art, 150 West 17th Street), με τον Κρίστοφερ Κινγκ – ο οποίος έχει λάβει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα – να παρουσιάζει το έργο του «Μοιρολόι από την Ήπειρο: Μια Οδύσσεια στην Αρχαιότερη Επιζώσα Λαϊκή Μουσική της Ευρώπης», το οποίο πραγματεύεται την ισχυρά καθαρτική φύση αυτής της αρχαίας ελληνικής λαϊκής μουσικής, ενώ είχε περιληφθεί στον κατάλογο με τα «Καλύτερα Βιβλία» από την εφημερίδα «Wall Street Journal», το 2018.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, αφού θα υπάρχουν ζωντανά μουσικά διαλείμματα με απόδοση της Ηπειρωτικής Μουσικής από τους Όρελ Κουίργιο (Aurel Quirjo), Μπεθ Μπάγια Κόεν (Beth Bahia Cohen) και Ιωάννη Θέμελη (John Themelis), αλλά και από τους σπάνιους δίσκους 78 στροφών που έχει στην κατοχή του ο Κρίστοφερ Κινγκ.

Παράλληλα, ο Νικόλαος Γκατζογιάννης (Nicholas Cage), ο οποίος είναι βραβευμένος δημοσιογράφος – ερευνητής των «New York Times» και συγγραφέας επτά καταξιωμένων βιβλίων, θα έχει τη δική του ενότητα στην παρουσίαση, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την Ήπειρο, από την οποία και κατάγεται, ενώ θα είναι ο συντονιστής της διαδικασίας ερωταπαντήσεων του κοινού (Q&A) προς τον Κρίστοφερ Κινγκ.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τους μουσικούς να αποδίδουν ένα σετ Ηπειρωτικής Μουσικής και, μετά το πέρας του προγράμματος, θα ακολουθήσει δεξίωση.

Βαθιά εκτίμηση για την Ηπειρωτική Μουσική

Όπως είχε δηλώσει κατά την παρουσία του στο TEDXAthens, ο Κινγκ είχε γοητευτεί από την ηπειρωτική μουσική διερευνώντας κάποιους δίσκους που είχε βρει σκονισμένους στο πατάρι ενός παλαιοπωλείου.

«Είμαι συλλέκτης ανάλογων δίσκων από ολόκληρο τον κόσμο. Φτιάχνω ιστορίες από αυτούς τους δίσκους. Η νέα μουσική για μένα είναι 79άρια που δεν έχουν ακουστεί από τότε που πρωτοχαράχτηκαν. Γύρισα στην Αμερική και τούς άκουσα αυτούς τους δίσκους. Κατάλαβα ότι ήταν 'νέα μουσική'. Και μού φάνηκαν σαν μπλουζ, για την ακρίβεια Delta Blues, ή σαν πρώιμη μουσική κάντρι. Αυτοί οι δίσκοι συνειδητοποίησα ότι ήταν μια χαμένη μουσική βιόσφαιρα. Και ανακάλυψα ότι η μουσική προερχόταν από μια περιοχή στη βορειοδυτική Ελλάδα. Την Ηπειρο. Έναν τόπο που σύντομα θα ανακάλυπτα ότι 'περιέχει' αυτή την χαμένη, ιαματική, λειτουργία της Μουσικής. Που θα μπορούσε να θεραπεύσει το άτομο και να θεραπεύσει την κοινότητα», είχε τονίσει ο Κινγκ.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...
22 Ιουλίου 2024
Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη, ο ναός του Προφήτου Ηλιού, ανήμερα ...