«Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο "δύο κρατών"».
«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Κυρ. Μητσοτάκης για την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της
«Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων», έγραψε, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν
«Σήμερα, 49 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, έπειτα από το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' και της ελληνικής Χούντας, τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η τιμή στους πεσόντες και η έμπρακτη ανακούφιση των ξεριζωμένων επιβάλει την ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων». Τονίζει, επίσης, πως «επιβάλει τη διαρκή υπόμνηση ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της δημοκρατίας».
ΚΚΕ: ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ προσπαθούν να μετατρέψουν το Κυπριακό σε εργαλείο εδραίωσης της κυριαρχίας τους στην Αν. Μεσόγειο
«Σαρανταεννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, την τουρκική εισβολή που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου.
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο, το "άνοιγμα" του δρόμου από την επίσης ΝΑΤΟϊκή ελληνική χούντα μαζί με την ΕΟΚΑ Β' με το πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου και τελικά η εισβολή και κατοχή από τον επίσης ΝΑΤΟϊκό τουρκικό στρατό, αρκούν για να καταρρίψουν κάθε αφήγημα περί "ασφάλειας" και "εγγύησης" των κυριαρχικών δικαιωμάτων που -δήθεν- παρέχουν σε οποιονδήποτε λαό αυτές οι συμμαχίες.
Είναι οι ίδιοι που, μαζί με την ΕΕ, εμφανίζονται και σήμερα από τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα ως εγγυητές μιας "δίκαιης λύσης" στο Κυπριακό. Η αλήθεια είναι ότι συστηματικά προσπαθούν να το μετατρέψουν από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους, σε εργαλείο για την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση καθώς πληθαίνουν οι κινήσεις και οι παρεμβάσεις για "αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας" μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, προς την κατεύθυνση επικίνδυνων διευθετήσεων υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, τόσο στα ελληνοτουρκικά, μέσα από λύσεις "συνδιαχείρισης" και "συνεκμετάλλευσης" με "υποχωρήσεις" από κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και στο Κυπριακό, με βάση τα διχοτομικά σχέδια των "δύο συνιστώντων κρατών".
Είναι χαρακτηριστική η πρόταση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες της συμμαχίας, προκειμένου να μην υπάρχει αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αυτή να περιγράφεται με συντεταγμένες!», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σταθερά σε "λύσεις" -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης στην Κύπρο, που στο δημοψήφισμα του 2004 απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του.
Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού. Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με την πάλη του ελληνικού και κυπριακού λαού για την απεμπλοκή των χωρών από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».