Η Ελλάδα κατάφερε να προμηθεύει μοσχάρια για πάχυνση την Αλβανία. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Ιωάννης Καϊμακάμης- Διδάκτωρ Ζωικής Παραγωγής ΑΠΘ, ΜΔΕ στην Αγροτική Οικονομία και βοοτρόφος.
Ο κ. Ιωάννης Καϊμακάμης αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από επιστήμονας είναι και κτηνοτρόφος, αφού διαθέτει εκτροφή στο Πύθιο της Ελασσόνας με 85 αγελάδες κρεατοπαραγωγής, αποτέλεσμα διασταυρώσεων με ταύρους Limousine (Λιμουζίν).
Ερ.: Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές ζώντων μοσχαριών από την χώρα μας προς την Αλβανία;
Απ: Η Ελλάδα αποτελεί εμπορικό προμηθευτή της αλβανικής αγοράς σε ζώντα βοοειδή. Είναι σημαντικό να αναφέρω επίσης ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί εξαγωγές σε καμία άλλη ευρωπαϊκή ή και τρίτη χώρα ζώντων βοοειδών.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση ζώων που εξήχθησαν στην Αλβανία και η ανάπτυξη αυτή σε κιλά ζώντος βάρος υπολογίζεται +65% εν συγκρίσει με το έτος 2021. Η παραδοχή αυτή από μόνη της αποκαλύπτει ότι το ενδιαφέρον και το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών βαίνει αυξημένο.
Προοπτική η οποία εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψιν τις πληροφορίες από την αγορά και τις στατιστικές του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους.
Ερ.: Πώς κυμαίνονται αυτή την εποχή οι τιμές εισαγωγής ζώντων μοσχαριών για πάχυνση από χώρες της ΕΕ και οι τιμές στα εγχώρια μοσχάρια;
Απ: Όσο αφορά τις τιμές εισαγωγής από χώρες της ΕΕ, θα αναφερθώ σε τιμές εισαγωγής ζώντων ζώων κυρίως από την Γαλλία.
Βλέπουμε λοιπόν ως μέση τιμή εισαγωγής τα 3,92 € ανά κιλό ζώντος βάρος (εξαιρούνται οι δαπάνες μεταφοράς και λοιπά έξοδα που συνδέονται με την ενδοκοινοτική διακίνηση) και αναφέρομαι σε ζώα που εισάγονται για αναπαραγωγή - κυρίως αρσενικοί γεννήτορες - και ζώα που εισάγονται με σκοπό τη βραχεία πάχυνση και τη σφαγή (5,5 - 7 μήνες επί ελληνικού εδάφους). Οι τιμές αδιαμφισβήτητα είναι υψηλές.
Στην ελληνική αγορά γίνονται εμπορικές πράξεις, με τιμές που κυμαίνονται από 3,40 - 3,80 € ανά κιλό ζώντος βάρος για μοσχάρια ηλικίας 6-10 μηνών.
Ερ.: Είναι βιώσιμες οι ελληνικές εκτροφές; Υπάρχουν προοπτικές για την ελληνική βοοτροφία και αν θα πρέπει να εφαρμόσουμε σχέδιο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής;
Απ: Ως προς την οικονομική βιωσιμότητα των ελληνικών εκτροφών κρεοπαραγωγής, αυτή αποτιμάται θετικά. Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου οι τιμές πώλησης σε ζων βάρος ή κρέας καταγράφουν ιστορικό υψηλό, ενώ οι τιμές των εισροών και κυρίως των ζωοτροφών σημειώνουν σημαντική μείωση.
Κατά συνέπεια, προσεγγίζοντας αποκλειστικώς με όρους έσοδα - έξοδα τ,ο αποτέλεσμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την άλλη, έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα:
1) οι εισαγωγές σε κρέας μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής στις κύριες χώρες εισαγωγής και
2) καταναλωτική στροφή στο ελληνικό κρέας, όπου πιστέψτε με η αγορά της Αθήνας λαχταρά να γεύεται βόειο κρέας ελληνικής προέλευσης.
Παρά ταύτα, τα προβλήματα στον κλάδο παραμένουν και αυτά έχουν να κάνουν τη σημαντική έλλειψη εξειδικευμένης πολιτικής. Και επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Κυβέρνηση αλλά είναι ένα ζήτημα όμως που ξεφεύγει από την κύρια σημερινή θεματολογία και θα χαρώ να το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο.
Ως προς τις προοπτικές της ελληνικής κρεοπαραγωγού βοοτροφίας, ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα απαντώ πως ναι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το βροντοφωνάζω άλλωστε.
Λείπει όμως το στρατηγικό σχέδιο, που θα εστιάζει σε πέντε κλειστούς θεματικούς άξονες και ίσως η θεσμοθέτηση ειδικού συμβούλου, με εξειδίκευση σε θέματα κτηνοτροφίας υπό το ΥπΑΑΤ. Αναφέρω περιληπτικά τους άξονες αυτούς:
- Προσαρμογή της παραγωγής στην εγχώρια αγορά σε πρώτη φάση και μετατροπή του συστήματος εκτροφής αγελάδων σε ολοκληρωμένο σύστημα πάχυνσης μόσχων
- Έλεγχος κόστους παραγωγής στο πρότυπο του συστήματος COUPROD που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία
- Δημιουργία υποχρεωτικού check off προγράμματος με υποχρεωτική συμμετοχή βοοτρόφων και εγκατάσταση μηχανισμού αυθεντικότητας (και όχι ιχνηλασιμότητας - δεν αρκεί)
- Εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων. Και για όσους βιαστούν να απαντήσουν ότι υπάρχει θα αντιτείνω ότι ναι μεν υπάρχει αλλά δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Λυπούμαι που αναφέρομαι σε αυτό αλλά δυστυχώς δεν αποτελούμε χώρα ελεύθερη νοσημάτων
- Παροχή κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με δραστηριότητα στη σφαγή, επεξεργασία και εμπορία κρέατος