Έγινε την Τετάρτη 18-12-24 η υπογραφή της σύμβασης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ Ιωαννίνων - Κακαβιάς, ένα έργο που από πολλά χρόνια ήταν στην επικαιρότητα της αναμονής. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Καλπάκι ακούστηκαν πολλά που επικοινωνιακά πέρασαν από τα γνωστά μέσα επικοινωνίας. Όμως, για μια άλλη ανάγνωση του γεγονότος γράφεται αυτή η «ανταπόκριση» για όσα ακούστηκαν και όσα δεν ακούστηκαν στη τελετή. Το έργο αυτό εγγράφεται από πολλά χρόνια στο πρόγραμμα του Υπουργείου ως ολικό ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΚΑΚΑΒΙΑ με πρόβλεψη για μια περαιτέρω επέκταση μέσα από την Αλβανία προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η υπογραφείσα σύμβαση έχει συμβατικό χρόνο περαιώσεως του έργου σε πέντε χρόνια. Είναι θετικό, όπως ακούστηκε αν έχει εξασφαλιστεί η δόση.
Το ξεκίνημα των εργασιών θα γίνει από την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Δωδώνης και η διαδρομή όλο και απομακρύνεται από την ακτογραμμή του Ιονίου. Θα ήταν συμβατό και με την Ιστορία, να έπαιρνε το νέο τμήμα το όνομα ΔΩΔΩΝΑΙΑ μια και η χάραξή της ακολουθεί σχεδόν το αρχαίο μονοπάτι που σύνδεε τις παράκτιες Ελληνικές αποικίες Βουθρωτού, Απολλωνίας Επιδάμνου και την Μεσογειακή μεγάλη πόλη Αντιγόνεια του Πύρρου, στα όρια της Δερόπολης (στη Γέρμα του Αργυροκάστρου) με το Πελασγικό Ιερό της Δωδώνης. Μια τέτοια ονομασία του νέου δρόμου θα εναρμονιζόταν με τις ονομασίες ΟΛΥΜΠΙΑ και ΑΜΒΡΑΚΙΑ που δόθηκαν σε άλλους μεγάλους δρόμους. Αν μια τέτοια αναγγελία, γινόταν στην τελετή του Καλπακίου θα ενίσχυε πολύ τον λόγο του πρωθυπουργού, σε όσα είπε για την Ήπειρο και τη Β. Ήπειρο. Και περισσότερα σε όσα είπε ειδικά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και για τη Δερόπολη, η οποία θα βρίσκεται στη Κακαβιά, στην μπούκα του νέου δρόμου. Η παρουσία στην τελετή και η ομιλία του Δήμαρχου Δερόπολης κ. Τόλη είχε και μια τέτοια σημειολογία. Και είναι η πρώτη φορά που η Δερόπολη παρίσταται επίσημα σαν αδελφό μέλος, σε μια τόσο σημαντική τελετή. Ήταν κάτι πολύ θετικό στην όλη τελετή. Ο Δήμαρχος Δερόπολης, στα όρια του Δήμου του, έχει ενσωματωμένο και το ξεκομμένο Πωγώνι των εφτά χωριών, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχει πάντοτε ενεργά σε μια πολιτιστική τελετουργία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου στην οποία συνέτρεξαν και οι Δήμοι Πωγωνίου και Δερόπολης. Η τελετή αυτή ξεκίνησε το 2022 από το ξεκομμένο Πωγώνι στο χωριό Σχοριάδες και γίνεται εναλλασσόμενα κατ έτος, μεταξύ χωριών του ξεκομμένου Πωγωνίου της Δερόπολης και του εδώ Πωγωνίου. Βασικός σκοπός της πρότασης αυτής της Ομοσπονδίας είναι να τονιστεί η κοινή πολιτιστική ταυτότητα Πωγωνίου και Δερόπολης, ενός τμήματος του Ηπειρωτικού Ελληνισμού. Αυτό, επειδή ακούστηκαν ωραία λόγια στην τελετή για το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς για την Μειονότητα. Ο νέος δρόμος θα έχει και κάποια θετικά οφέλη για τα ερημοχώρια Πωγωνίου και Δερόπολης.
Συναφές προς αυτή την προοπτική, είναι και ένα γεγονός που έγινε πριν από ένα μήνα στα Γιάννενα.
Με πρωτοβουλία της Προξένου της Αλβανίας στα Γιάννενα, έγινε μια συνάντηση των τουριστικών παραγόντων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου της Δερόπολης, για μια τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων. Αυτό δεν προέκυψε έτσι τυχαία. Προ ολίγου καιρού, τα στατιστικά στοιχεία μέτρησης της επισκεψιμότητας τουριστών στα Γιάννενα, έβγαλαν ότι οι περισσότεροι έρχονται από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς. Μετρήθηκε μάλιστα σε αριθμό περίπου 250.000. Η Κακαβιά λοιπόν, μετά από αυτή τη διαπίστωση εξελίσσεται, σε μεγάλη πύλη εισόδου τουριστών και αυτό αναφέρθηκε στην τελετή του Καλπακίου σαν ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για τα Γιάννενα και για την ευρύτερη ακριτική περιοχή και αναμένεται αυξημένη τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό έπρεπε να συνεκτιμηθεί, για μικρότερο χρόνο ολοκλήρωσης και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Η πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα, οργάνωσε προ καιρού στην Κακαβιά και μια έκθεση παραδοσιακών γεύσεων φαγητών και άλλων εδεσμάτων Ελλήνων και Αλβανών μαγείρων, που προσφέρονταν δωρεάν σε διερχόμενους από εκεί ταξιδιώτες. Το κύμα τουριστών από την Αλβανία και η αναπτυξιακή πλευρά της προσπάθειας είναι σήμερα ήδη μία παράμετρος που έπρεπε να τονιστεί ιδιαίτερα στην τελετή στο Καλπάκι. Ακούστηκαν και καλά και έντονα λόγια, για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα από τον κ. Πρωθυπουργό και κάποιες απειλές στην Αλβανία για την δυνατότητα της Ελλάδας να καθυστερήσει τιμωρητικά την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δεν ενισχύεται και δεν βοηθιέται με Απειλές. Η Μειονότητα, οι περιοχές ειδικά που είναι στην ποδιά της Ελλάδας, θέλει βοήθεια με έργα ανάπλασης και επείγουσα βελτίωση των χωματόδρομων του ξεκομμένου Πωγωνίου του Δήμου Δερόπολης. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα των συνόρων είναι ντροπή αυτά τα εφτά χωριά του Πωγωνίου, στην αυλή της Πατρίδας να μην έχουν μια ανθρώπινη οδική επικοινωνία. Τα διασυνοριακά προγράμματα, δεν άγγιξαν εκείνα τα διασυνοριακά προαιώνια μονοπάτια.
Ο κύριος πρωθυπουργός περιορίστηκε στα καλά λόγια για την Μειονότητα. Θα ήταν εντυπωσιακό και ουσιαστικό και επείγον, να γνωρίσει τον Ελληνισμό της Δερόπολης, χωριό χωριό και να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Πρωθυπουργού. Το 1991 προέκυψε με την πτώση των συνόρων, το μεγάλο κύμα φυγής που κινδύνεψαν τα χωριά να αδειάσουν και η Αλβανία με απόφαση απαγόρευσε την επανείσοδο στα χωριά, των Ελλήνων που έφευγαν στην Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός ενημερώθηκε με σήμα στις αρχές Γενάρη και επειγόντως, στις 14 Γενάρη πήγε στη Αλβανία και έπεισε τους Αλβανούς να ακυρώσουν την απόφαση. Τότε περπάτησε και λίγα χωριά της Δερόπολης. Τις ίδιες μέρες ο μακαριστός Σεβαστιανός, από τον Ραδιοσταθμό της Μητρόπολης, εξέπεμπε συνεχώς το αγωνιώδες μήνυμα: «Αδελφοί Βορειοηπειρώτες μην εγκαταλείπετε τη γενέθλια γή τα σπίτια σας».
Να συμπληρώσουμε σε αυτήν την ευχάριστη συγκυρία, ότι στην αποφασισμένη από χρόνια τελωνειακή σύνδεση στη διάβαση Δρυμάδων, προς το ξεκομμένο Πωγώνι, το Αλβανικό Τελωνείο λειτουργεί, ενώ των Δρυμάδων άρχισε να λειτουργεί αλλά τελικά «καταργήθηκε» από τους....συνδικαλιστές. Αν ο κύριος Πρωθυπουργός έφθανε στις Δρυμάδες των συνόρων και περπατούσε μερικά χιλιόμετρα θα διαπίστωνε αυτό το ταπεινωτικό για την Ελλάδα καθεστώς θα έδινε λύση για το ιππαστί των συνόρων Πωγώνι που ερημώνει.
Εδώ σταματάει η «ανταπόκριση» από το Πωγώνι…
Κωνσταντίνος Κωστούλας / ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ