Προ ημερών (16/9) δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» ένα θέμα που αφορά το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και τις εν γένει δραστηριότητές του (εκδοτικές, πολιτιστικές κλπ.) και δεν φέρει την υπογραφή του συντάκτη.
Γιατί αυτή η ανωνυμία για ένα τέτοιο σοβαρότατο θέμα;
Σαράντα έξι χρόνια το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες υπηρεσίες προς το Έθνος και στον πολιτιστικό τομέα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Η συμπαράσταση του ΙΒΕ στους ομογενείς της βορείου Ηπείρου μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στην πολύ δύσκολη εκείνη περίοδο. Αλλά και στον εκδοτικό τομέα το ΙΒΕ επέδειξε ασυνήθη δραστηριότητα. Πολλές και λίαν ενδιαφέρουσες είναι οι εκδόσεις του με θέματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό χώρο. Και το έργο του συνεχίζεται!.. «Κορμός» του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών ένας νέος στην ψυχή. Ο χαλκέντερος, άνω των 100 χρόνων (!) Ξενοφών Κοντούρης, ο άνθρωπος που υπήρξε μέχρι προ ολίγων ετών ο ηγέτης του Εθνικού αυτού Ιδρύματος. Η σκυτάλη δόθηκε ήδη σε μια σημαντική προσωπικότητα του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Στον φιλόλογο – συγγραφέα Νικόλαο Υφαντή. Και έτσι συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία το έργο που άφησε ο Φώντας… (με τα λαθάκια)!
Πως «γεννήθηκε»
Πώς «γεννήθηκε το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες της Εθνικής αυτής «Κιβωτού»; Όσοι ασχολούνται και γράφουν για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα… ξεχνούν δυστυχώς ποιοι ήσαν οι πρωτεργάτες και τα Ιδρυτικά μέλη. Ας το δούμε, λοιπόν…
Δύο στενοί φίλοι, ο δάσκαλος Μενέλαος Ζώτος από την Πολύτσιανη (Βορείου Ηπείρου) λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του και ο γνωστός δημοσιογράφος, ο αείμνηστος Χάρης Παπασταύρου (από τον Πωγωνίσκο, ιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας η Έρευνα) ανακοίνωσαν σε μια συνάντησή τους στον υπογράφοντα τη σκέψη τους να ιδρυθεί φορέας που να έχει σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και ζήτησαν τη συστράτευσή του. Σ' αυτήν την πολύωρη συνάντηση των τριών (στο χωριό Χαροκόπι) «βαπτίστηκε» ο Φορέας και έλαβε το όνομα «Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών».
Οι συναντήσεις έκτοτε έγιναν πολύ συχνές και συντάχθηκε ο πίνακας των Ιδρυτικών μελών και κινήθηκε η περαιτέρω νόμιμη διαδικασία για την αναγνώριση του φορέα.
Τα ιδρυτικά μέλη
Ιωάννης Ρωμανέλης, Μιχαήλ Παπαχριστόδουλος, Ευστάθιος Ζώτος, Δημήτριος Γύρας, Χαράλαμπος Παππάς, Ξενοφών Κοντούρης, Άγγελος Κήτας, Σταύρος Παππάς, Χρήστος Τσέτσης, Ιωάννης Κάτσενος, Νικηφόρος Κάτσενος, Αχιλλέας Εμμανουηλίδης, Δημήτριος Κήτας, Παύλος Κουλούρας, Παύλος Τσούκας, Δημήτρης Φλίνδρης, Μιχάλης Παντελής, Μενέλαος Ζώτος, Δημήτριος Μαυρομάτης, Μιχάλης Κουλούρας και πολλοί άλλοι που αναφέρονται στο πρώτο πρακτικό του Ιδρύματος.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Άλσος» στις 28 Αυγούστου 1975. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η συνάντηση και η συνεργασία του Προέδρου Ξενοφώντα Κοντούρη και του Γενικού Γραμματέα Χρήστου Τσέτση με τον αγωνιστή Ιεράρχη Σεβαστιανό, υπήρξε συνεχής και σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Συζητήσεις πάντα για τα φλέγοντα προβλήματα των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.
Το ΙΒΕ «απετέλεσε τόσον στο παρελθόν όσον και σήμερα πρωταγωνιστικό παράγοντα για τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα της Βορείου Ηπείρου. Τιμά δια τούτο ιδιαζόντως όλην την Ήπειρον και την Ελλάδα ολόκληρον…».
Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος αγωνιστής Ιεράρχης στην από 15/2/1994 επιστολή του.
Και με τον αείμνηστο ευπατρίδη πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ – Τοσίτσα οι συναντήσεις με το Προεδρείο του Ιδρύματος υπήρξαν σημαντικές και χρήσιμες. Μάλιστα, ο Ηπειρωτάρχης πολιτικός κάλυψε εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη για την αγορά των γραφείων του Ιδρύματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Ουδέποτε αρνήθηκε όταν του ζητήθηκε η συμπαράστασή του...
πηγη:proinoslogos.gr