DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανική Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

Η Αλβανική Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

Οι Αλβανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε την απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα στο Συμβούλιο Ειρήνης, την πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε «πράξη καλής θέλησης» και «ειδική τιμή» την ένταξη της Αλβανίας σε αυτό το Συμβούλιο που, όπως είπε, θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Η πρόταση πέρασε με 110 ψήφους υπέρ, επί συνόλου 140 βουλευτών. Ο Ράμα είπε ότι η συμμετοχή της Αλβανίας διασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει «στο τραπέζι» της διεθνούς διπλωματίας, σχολιάζοντας μια δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ από το Νταβός.

Το γειτονικό Κόσοβο, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ αφού η Ουάσινγκτον στήριξη την ανεξαρτητοποίησή του από τη Σερβία το 2008, εντάχθηκε επίσης στο Συμβούλιο.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας συμφώνησε επίσης να ενταχθεί η χώρα και το κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Ο Βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, εξελέγη Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Γάζα στο Συμβούλιο.

Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης, μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τον ιδρυτικό Χάρτη του Συμβουλίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Το Παρίσι θεωρεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας είναι αντίθετα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ενώ η Βρετανία ανησυχεί για την ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην πρωτοβουλία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...
01 Ιανουαρίου 2026
Ο Ιωσήφ Στάλιν προσπαθούσε να συγκρατεί τον Ενβέρ Χότζα στον πόλεμο που είχε εξαπολύσει κατά της Εκκ...