DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Μολονότι η προσέλκυση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων αυξήθηκε για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, ωστόσο η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση μετά το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 το Μαυροβούνιο απορρόφησε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που αποτελούσαν το 14,3% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ενώ ακολούθησε το Κόσοβο με 8,6% του ΑΕΠ. Η Αλβανία, κατέχοντας την τρίτη θέση, προσέλκυσε επενδύσεις ποσοστού 7,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ταυτόχρονα μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2021, που κυμάνθηκαν στο 6,8% αφήνοντας πίσω της τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εισροές ΑΞΕ για το 2022 κυμάνθηκαν στο 6,4% και το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Οι ΑΞΕ στην Αλβανία έχουν σημειώσει, τα τελευταία χρόνια τιμές ρεκόρ, σε απόλυτα νούμερα, παρόλ' αυτά η αξία τους ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και απέχει πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ιστορικά καταγραφεί.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα υψηλότερα επίπεδα σε αξία του ΑΕΠ καταγράφηκαν το 2009, όταν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 11,2% του ΑΕΠ, καθώς και το 2013, που αντιπροσώπευαν το 9,8% του ΑΕΠ, και αποτέλεσαν το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών σημειώθηκε, το 2021, όπου οι εισροές ΑΞΕ κυμάνθηκαν μόλις στο 6,8% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από Τράπεζα της Αλβανίας, οι ΑΞΕ για το 2022 έφτασαν σε αξία ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα και μία αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2021.

Το κέρδος από τις επανεπενδύσεις υπολογίζεται σε περισσότερο από το 53% του συνόλου των ΑΞΕ, ενώ οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, τόσο στα τέλη του 2021 και ολόκληρο το 2022 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση νέων επενδύσεων και την αύξηση του όγκου παραγωγής στη χώρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

27 Απριλίου 2026
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων και οργανώσεων από τη Νέα ...
27 Απριλίου 2026
Σε «κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής ανάτασης» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προ...
14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
27 Απριλίου 2026
Από τις αντιφατικές δηλώσεις για την ΑΟΖ μέχρι τους συμβολισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...