DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έγγραφα του 1936: Οι Κρανιώτες ζητούν να ανοίξει ελληνικό σχολείο στο χωριό τους

Για το «Σχολικό Ζήτημα» του 1933-1935 γράφτηκαν πολλά και δικαίως γιατί αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το πιο διαφωτιστικό κείμενο, είναι ένα συμπυκνωμένο άρθρο του Κώστα Ζαφειράτη (μπορείτε να το διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο  του himara.gr

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι όροι που έθεσε το Βασίλειο της Αλβανίας για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. Το αλβανικό κράτος συμμορφώθηκε με την απόφαση της 6ης Απριλίου 1935 του Δικαστηρίου της Χάγης, ωστόσο σαν σήμερα 30 Αυγούστου του 1935, κατέθεσε στην Κοινωνία των Εθνών κάποιους κανόνες οι οποίοι έγιναν δεκτοί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Από τη Γενική Διεύθυνση Αρχείων της Αλβανίας προμηθεύτηκα (αγόρασα) τα τρία ακόλουθα έγγραφα του 1936, τα οποία υπογράφουν ο τότε δημογέροντας Χρήστος Ματσάγκος και το μέλος Ζήσος Βασίλης:

1. Αίτημα στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου

2. Συμβόλαιο με το δάσκαλο Φώτο Γκίκα από το Κηπαρό Χειμάρρας

3. Υπεύθυνη δήλωση της δημογεροντίας ότι θα εξασφαλίσει το μισθό του δάσκαλου (από τα έσοδα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου)

Μέσα από το κείμενο του αιτήματος φαίνονται και οι όροι που έθεσε το Αλβανικό κράτος για τη Λειτουργία αυτών των σχολείων:

Α) Για τη λειτουργία του Σχολείου. Στη μειονοτική γλώσσα επιτρεπόταν μόνο ιδιωτικά σχολεία. Η κοινότητα έπρεπε να φροντίσει για έξοδα λειτουργίας και την καταλληλότητα του χώρου.

Β) Ο δάσκαλος. Έπρεπε να γνωρίζει και την αλβανική γλώσσα, να είχε συμπληρώσει τα 21 χρόνια, να είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, δεν έπρεπε να είχε υπηρετήσει σε στρατό άλλης χώρας και να μην ήταν ενταγμένος σε κάποια οργάνωση εξωτερικού.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ακόλουθα: Το κέντρο της Επαρχίας τότε ήταν η Δίβρη, η δημογεροντία διέθετε σφραγίδα, ο Ματσάγκος υπέγραφε στα ελληνικά ως «Χρίστος» ενώ ο Βασίλης αντί της υπογραφής έβαζε δακτυλικό αποτύπωμα.

Λεωνίδας Παππάς 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
14 Μαρτίου 2023
Την καθιερωμένη ανοικτή εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διοργανώσει...
05 Μαρτίου 2023
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 41ο Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ) που πραγματοπ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...