DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έγγραφα του 1936: Οι Κρανιώτες ζητούν να ανοίξει ελληνικό σχολείο στο χωριό τους

Για το «Σχολικό Ζήτημα» του 1933-1935 γράφτηκαν πολλά και δικαίως γιατί αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το πιο διαφωτιστικό κείμενο, είναι ένα συμπυκνωμένο άρθρο του Κώστα Ζαφειράτη (μπορείτε να το διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο  του himara.gr

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι όροι που έθεσε το Βασίλειο της Αλβανίας για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. Το αλβανικό κράτος συμμορφώθηκε με την απόφαση της 6ης Απριλίου 1935 του Δικαστηρίου της Χάγης, ωστόσο σαν σήμερα 30 Αυγούστου του 1935, κατέθεσε στην Κοινωνία των Εθνών κάποιους κανόνες οι οποίοι έγιναν δεκτοί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Από τη Γενική Διεύθυνση Αρχείων της Αλβανίας προμηθεύτηκα (αγόρασα) τα τρία ακόλουθα έγγραφα του 1936, τα οποία υπογράφουν ο τότε δημογέροντας Χρήστος Ματσάγκος και το μέλος Ζήσος Βασίλης:

1. Αίτημα στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου

2. Συμβόλαιο με το δάσκαλο Φώτο Γκίκα από το Κηπαρό Χειμάρρας

3. Υπεύθυνη δήλωση της δημογεροντίας ότι θα εξασφαλίσει το μισθό του δάσκαλου (από τα έσοδα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου)

Μέσα από το κείμενο του αιτήματος φαίνονται και οι όροι που έθεσε το Αλβανικό κράτος για τη Λειτουργία αυτών των σχολείων:

Α) Για τη λειτουργία του Σχολείου. Στη μειονοτική γλώσσα επιτρεπόταν μόνο ιδιωτικά σχολεία. Η κοινότητα έπρεπε να φροντίσει για έξοδα λειτουργίας και την καταλληλότητα του χώρου.

Β) Ο δάσκαλος. Έπρεπε να γνωρίζει και την αλβανική γλώσσα, να είχε συμπληρώσει τα 21 χρόνια, να είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, δεν έπρεπε να είχε υπηρετήσει σε στρατό άλλης χώρας και να μην ήταν ενταγμένος σε κάποια οργάνωση εξωτερικού.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ακόλουθα: Το κέντρο της Επαρχίας τότε ήταν η Δίβρη, η δημογεροντία διέθετε σφραγίδα, ο Ματσάγκος υπέγραφε στα ελληνικά ως «Χρίστος» ενώ ο Βασίλης αντί της υπογραφής έβαζε δακτυλικό αποτύπωμα.

Λεωνίδας Παππάς 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...