DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ας γνωρίσουμε τα χωριά της Δρόπολης: Γράψη

Ας γνωρίσουμε τα χωριά της Δρόπολης: Γράψη

Το τοπωνύμιο εκφράζει το όνομα του Γράψη, του πρώτου οικιστή ή ιδιοκτήτη του χωριού, ο οποίος ήταν κάποιος γραφιάς . Κατά την άποψη του Συνδέσμου ελληνοδασκάλων το όνοµα προέρχεται από την αλβανική λέξη grapsh που σημαίνει βράχος. Καµιά σχέση: γιατί ο βράχος µμεταφράζεται στα αλβανικά shkemb και shkrep. Γράφεται στα αλβανικά Grapshi, διότι δεν υπάρχουν στο αλβανικό αλφάβητο τα γράµµατα -Γ- και -Ψ-. 

Το χωριό αποτελείται από δύο συνοικίες, που κατά τα λεγόµενα των κατοίκων ανάµεσα σε αυτές υπήρχε χωριό µε το όνομα ∆άφνη, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα. Η µία συνοικία είναι η παλαιά προς νότο µε την εκκλησία του Αγίου ∆ηµητρίου που χρησιµεύει και ως νεκροταφείο. Λόγω ότι η εκκλησία αυτή βρίσκεται αρκετά έξω του χωριού, µάλλον θα ήταν εκκλησία του χωριού Μουρνοκόκι, γιατί ήταν εγκαταλειµµένη και ερειπωµένη και ανοικοδοµήθηκε υπό των ευσεβών Γραψιωτών το 1931. Η άλλη η νεότερη είναι προς βορρά µε την εκκλησία του Αγίου Μηνά, την οποία θεµελίωσε το 1778 ο επίσκοπος ∆ρυϊνουπόλεως ∆οσίθεος και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν το 1810. 

Ανάµεσα στην Γράψη και το Γεωργουτσάτες βρίσκεται χαλασµένο πλέον το Χάνι του Μπεκερµένη που ήταν σηµαντικό χάνι του 18ου αι. Ένας αριθµός οικογενειών του 16ου αι. από το φόβο της εξωμοσίας άφησαν τη Γράψη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μαλακασίου και έχτισαν το χωριό Κράψη. 

Κατά τον ατυχή πόλεµο του 1897 υπήρξε συµµετοχή Γραψιωτών εθελοντών στις τάξεις του Ελληνικού στρατού και το 1912-13 συµµετοχή στο Ηπειρωτικό Κοµιτάτο υπό την αρχηγία του Μιχαήλ Παπά. Στην απογραφή του 1880 είχε χριστιανούς 240 , το 1913 είχε 406 και το 1927 είχε 474 και 2 µωαµ . Το σχολ. έτος 1893-1894 λειτουργούσε δημοτικό µε 20 µμαθητές και έναν διδάσκαλο, που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1886 .

Πηγή: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)"


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...