Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας συμφώνησε να εφαρμόσει την κυβερνητική ανακοίνωση για αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 800kwh το μήνα, μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 72.000 σπίτια.
Στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, όσοι χρησιμοποιούν 800Kwh το μήνα ή λιγότερο θα δουν τους λογαριασμούς τους να παραμένουν οι ίδιοι με χαμηλή, επιδοτούμενη τιμή, αλλά για κάθε watt πάνω από το όριο, η τιμή θα τετραπλασιάζεται.
Η τρέχουσα τιμή είναι 0,082 ευρώ ανά kwh, η οποία αυξάνεται σε 0,3 ευρώ σύμφωνα με τις νέες τιμές.
Ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές της Αλβανίας ήταν κυρίως επιδοτούμενες και οι καταναλωτές δεν είδαν μεγάλη αύξηση. Η χώρα στηρίζεται κυρίως στην τοπικά παραγόμενη υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά το χειμώνα εισάγει ορυκτή ενέργεια, η οποία έχει πλέον σημειώσει σημαντική αύξηση του κόστους στις αγορές.
Οι αρχές έχουν δαπανήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύοντας τον πληθυσμό από τις αυξήσεις.
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα που ο προϋπολογισμός και οι απλοί φόροι δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους. Συν ότι κάθε κιλοβάτ πάνω από 800 θα πληρώνεται στην τιμή της αγοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όταν έκανε την ανακοίνωση. Αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους με βίλες, πισίνες και διακοσμητικό φωτισμό.
Η κυβέρνηση κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης είπε ότι αυτό θα επηρεάσει περίπου 40.000 οικογένειες, αλλά οι εκτιμήσεις με βάση την κατανάλωση του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 90.000.
Για παράδειγμα, μια οικογένεια που καταναλώνει 900 kwh θα πληρώνει 121,79 ευρώ με τις νέες τιμές, σε αντίθεση με 88,24 ευρώ πριν, δηλαδή αύξηση 38%.
Ο νέος συντελεστής πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τη χρήση της ενέργειας, να σβήνουν τα φώτα και να μειώνουν την περιττή κατανάλωση.
Η ισχύς του θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου και θα εκδοθεί και θα εφαρμοστεί νέα απόφαση.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει επανειλημμένα καλέσει την ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης αυτόν τον χειμώνα.
«Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει την ντροπή που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μαζί μας. Όλοι θυμούνται πολύ καλά πώς οι βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να τρέξουν στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία για να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης νοσηλευτών και γιατρών για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Βαλκανικής Συνόδου Κορυφής στο Βελιγράδι νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.
«Η ΕΕ κλείστηκε στον εαυτό της και έβλεπε μόνο μέσα στα τείχη του δικού της κάστρου και οι ηγέτες της ΕΕ αποδέχθηκαν ότι αυτό ήταν ντροπή», πρόσθεσε.
Euractiv.gr