ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βούτσιτς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τις πινακίδες – Να ικανοποιήσει η Πρίστινα και το αίτημα για σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Βούτσιτς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τις πινακίδες – Να ικανοποιήσει η Πρίστινα και το αίτημα για σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για τις πινακίδες κυκλοφορίας αποκλιμακώνει την ένταση στο Κόσοβο και προστατεύει τον σερβικό πληθυσμό. «Πετύχαμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα και να προστατέψουμε τον λαό μας. Οι Σέρβοι στο Κόσοβο έχουν χορτάσει από εκβιασμούς και καταπίεση και δεν δέχονται να αποτελούν εθνική μειονότητα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι χθες (Τετάρτη) επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο βάσει της οποίας η Πρίστινα αναστέλλει την εφαρμογή του μέτρου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα πάψει να εκδίδει νέες πινακίδες για οχήματα από το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι με την συμφωνία για τις πινακίδες δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα για τους Σέρβους ωστόσο υπογράμμισε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 και η Πρίστινα αρνείται να επιτρέψει την σύστασή της. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αν δεν ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα οι Σέρβοι δεν θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου απ' όπου αποχώρησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αναφερόμενος στον διάλογο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι το Βελιγράδι θα συμμετάσχει ενεργά αλλά δεν θα ξεπεράσει τις "κόκκινες γραμμές". «Λέμε ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχθούμε την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Και τι θα γίνει; Θα μας βομβαρδίσετε; Θα μας επιβάλετε κυρώσεις;» σχολίασε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο ζητείται να υποχρεωθεί το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και να συνδεθεί με το θέμα αυτό η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα παρά αποτελεί έκφραση προθέσεων. Σημείωσε δε ότι η Σερβία ακόμη κι αν αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία πάλι θα βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του Κοσόβου. «Δεν με ανησύχησε η έκθεση προθέσεων των Ευρωβουλευτών διότι όπως λένε στην χώρα μου: "Ο χασομέρης ο παπάς βαφτίζει και κατσίκια". Εάν σήμερα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αύριο θα μας χαϊδέψουν στον ώμο και μεθαύριο θα εμφανιστεί ένα νέο ψήφισμα για την ανάγκη αναγνώρισης του Κοσόβου» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
06 Δεκεμβρίου 2023
Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχουμε δίκιο. Ανησυχούμε για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλε...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...