ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βούτσιτς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τις πινακίδες – Να ικανοποιήσει η Πρίστινα και το αίτημα για σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Βούτσιτς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τις πινακίδες – Να ικανοποιήσει η Πρίστινα και το αίτημα για σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για τις πινακίδες κυκλοφορίας αποκλιμακώνει την ένταση στο Κόσοβο και προστατεύει τον σερβικό πληθυσμό. «Πετύχαμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα και να προστατέψουμε τον λαό μας. Οι Σέρβοι στο Κόσοβο έχουν χορτάσει από εκβιασμούς και καταπίεση και δεν δέχονται να αποτελούν εθνική μειονότητα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι χθες (Τετάρτη) επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο βάσει της οποίας η Πρίστινα αναστέλλει την εφαρμογή του μέτρου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα πάψει να εκδίδει νέες πινακίδες για οχήματα από το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι με την συμφωνία για τις πινακίδες δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα για τους Σέρβους ωστόσο υπογράμμισε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 και η Πρίστινα αρνείται να επιτρέψει την σύστασή της. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αν δεν ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα οι Σέρβοι δεν θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου απ' όπου αποχώρησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αναφερόμενος στον διάλογο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι το Βελιγράδι θα συμμετάσχει ενεργά αλλά δεν θα ξεπεράσει τις "κόκκινες γραμμές". «Λέμε ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχθούμε την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Και τι θα γίνει; Θα μας βομβαρδίσετε; Θα μας επιβάλετε κυρώσεις;» σχολίασε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο ζητείται να υποχρεωθεί το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και να συνδεθεί με το θέμα αυτό η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα παρά αποτελεί έκφραση προθέσεων. Σημείωσε δε ότι η Σερβία ακόμη κι αν αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία πάλι θα βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του Κοσόβου. «Δεν με ανησύχησε η έκθεση προθέσεων των Ευρωβουλευτών διότι όπως λένε στην χώρα μου: "Ο χασομέρης ο παπάς βαφτίζει και κατσίκια". Εάν σήμερα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αύριο θα μας χαϊδέψουν στον ώμο και μεθαύριο θα εμφανιστεί ένα νέο ψήφισμα για την ανάγκη αναγνώρισης του Κοσόβου» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

07 Δεκεμβρίου 2022
Ο Λεωνίδας Παπάς είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εστιατορίου «Lake View Restaurant» με θέα μία γραφική ...
05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη με τους Προ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
06 Δεκεμβρίου 2022
Επιλογή της αλβανικής ηγεσίας να κρατά σε διαρκή «ομηρία» τις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕλλάδαΕισ...
04 Δεκεμβρίου 2022
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...
27 Νοεμβρίου 2022
Μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών ετών, 1991-1993, η οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, η ΟΜΟΝΟΙ...