ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βαλκανικό βαρόμετρο: Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η χωρά τους είναι η πιο διεφθαρμένη στα Δ. Βαλκάνια

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύγκριση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας του Βαλκανικού Βαρόμετρου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) για το 2023. Το 38% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας. Η αντίληψη αυτή είναι η υψηλότερη στην περιοχή για φέτος , στη δεύτερη θέση βρίσκεται Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26% και στη τρίτη  θέση Βόρεια Μακεδονία με 26%. Για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ο δείκτης είναι 25%, ενώ οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με 22%.Ο μέσος όρος της περιοχής είναι 27%.  Το ποσοστό των Αλβανών που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν ο δείκτης ήταν 27% και η χώρα κατατάχθηκε τρίτη μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (34%) και τη Σερβία (28%). Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε άλλες χώρες η αντίληψη των πολιτών για τη διαφθορά έχει μειωθεί, ειδικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιο ανησυχητικό για τους Αλβανούς πολίτες παρά για άλλες χώρες της περιοχής είναι η «μετανάστευση μυαλών». Το 41% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φυγή μυαλών» και η μετανάστευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες με τον περιφερειακός μέσο όρο να ανέρχεται στο 26%.  Από τους Αλβανούς ερωτηθέντες, το 49% εξ αυτών σκέφτεται να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ο δείκτης ήταν 42%.  Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο από όλους να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, με το 57% των ερωτηθέντων να δίνει αυτή την απάντηση. Οι πολίτες που σκέφτονται λιγότερο την μετανάστευσή είναι εκείνοι της Βόρειας Μακεδονίας, 35%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 38%, της Σερβίας 41% και του Μαυροβουνίου 45%. Η έρευνα διεξήχθη με έξι χιλιάδες πολίτες από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας μια εικόνα για τις απόψεις τους σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, την ένταξη στην ΕΕ, την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, την ψηφιακή ζωή, μεταφορές, κράτος δικαίου, ταξίδια κ.λπ

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύγκριση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας του Βαλκανικού Βαρόμετρου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) για το 2023.

Το 38% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας.

Η αντίληψη αυτή είναι η υψηλότερη στην περιοχή για φέτος , στη δεύτερη θέση βρίσκεται Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26% και στη τρίτη θέση Βόρεια Μακεδονία με 26%.

Για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ο δείκτης είναι 25%, ενώ οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με 22%.Ο μέσος όρος της περιοχής είναι 27%.

Το ποσοστό των Αλβανών που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν ο δείκτης ήταν 27% και η χώρα κατατάχθηκε τρίτη μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (34%) και τη Σερβία (28%).

Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε άλλες χώρες η αντίληψη των πολιτών για τη διαφθορά έχει μειωθεί, ειδικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιο ανησυχητικό για τους Αλβανούς πολίτες παρά για άλλες χώρες της περιοχής είναι η «μετανάστευση μυαλών».

Το 41% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φυγή μυαλών» και η μετανάστευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες με τον περιφερειακός μέσο όρο να ανέρχεται στο 26%.

Από τους Αλβανούς ερωτηθέντες, το 49% εξ αυτών σκέφτεται να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ο δείκτης ήταν 42%.

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο από όλους να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, με το 57% των ερωτηθέντων να δίνει αυτή την απάντηση.

Οι πολίτες που σκέφτονται λιγότερο την μετανάστευσή είναι εκείνοι της Βόρειας Μακεδονίας, 35%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 38%, της Σερβίας 41% και του Μαυροβουνίου 45%.

Η έρευνα διεξήχθη με έξι χιλιάδες πολίτες από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας μια εικόνα για τις απόψεις τους σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, την ένταξη στην ΕΕ, την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, την ψηφιακή ζωή, μεταφορές, κράτος δικαίου, ταξίδια κ.λπ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...