ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βαλκανικό βαρόμετρο: Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η χωρά τους είναι η πιο διεφθαρμένη στα Δ. Βαλκάνια

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύγκριση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας του Βαλκανικού Βαρόμετρου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) για το 2023. Το 38% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας. Η αντίληψη αυτή είναι η υψηλότερη στην περιοχή για φέτος , στη δεύτερη θέση βρίσκεται Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26% και στη τρίτη  θέση Βόρεια Μακεδονία με 26%. Για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ο δείκτης είναι 25%, ενώ οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με 22%.Ο μέσος όρος της περιοχής είναι 27%.  Το ποσοστό των Αλβανών που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν ο δείκτης ήταν 27% και η χώρα κατατάχθηκε τρίτη μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (34%) και τη Σερβία (28%). Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε άλλες χώρες η αντίληψη των πολιτών για τη διαφθορά έχει μειωθεί, ειδικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιο ανησυχητικό για τους Αλβανούς πολίτες παρά για άλλες χώρες της περιοχής είναι η «μετανάστευση μυαλών». Το 41% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φυγή μυαλών» και η μετανάστευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες με τον περιφερειακός μέσο όρο να ανέρχεται στο 26%.  Από τους Αλβανούς ερωτηθέντες, το 49% εξ αυτών σκέφτεται να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ο δείκτης ήταν 42%.  Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο από όλους να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, με το 57% των ερωτηθέντων να δίνει αυτή την απάντηση. Οι πολίτες που σκέφτονται λιγότερο την μετανάστευσή είναι εκείνοι της Βόρειας Μακεδονίας, 35%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 38%, της Σερβίας 41% και του Μαυροβουνίου 45%. Η έρευνα διεξήχθη με έξι χιλιάδες πολίτες από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας μια εικόνα για τις απόψεις τους σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, την ένταξη στην ΕΕ, την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, την ψηφιακή ζωή, μεταφορές, κράτος δικαίου, ταξίδια κ.λπ

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύγκριση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας του Βαλκανικού Βαρόμετρου του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) για το 2023.

Το 38% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας.

Η αντίληψη αυτή είναι η υψηλότερη στην περιοχή για φέτος , στη δεύτερη θέση βρίσκεται Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26% και στη τρίτη θέση Βόρεια Μακεδονία με 26%.

Για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ο δείκτης είναι 25%, ενώ οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, με 22%.Ο μέσος όρος της περιοχής είναι 27%.

Το ποσοστό των Αλβανών που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν ο δείκτης ήταν 27% και η χώρα κατατάχθηκε τρίτη μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (34%) και τη Σερβία (28%).

Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει ελαφρά αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε άλλες χώρες η αντίληψη των πολιτών για τη διαφθορά έχει μειωθεί, ειδικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ένα άλλο πρόβλημα που είναι πιο ανησυχητικό για τους Αλβανούς πολίτες παρά για άλλες χώρες της περιοχής είναι η «μετανάστευση μυαλών».

Το 41% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φυγή μυαλών» και η μετανάστευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες με τον περιφερειακός μέσο όρο να ανέρχεται στο 26%.

Από τους Αλβανούς ερωτηθέντες, το 49% εξ αυτών σκέφτεται να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ο δείκτης ήταν 42%.

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο από όλους να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, με το 57% των ερωτηθέντων να δίνει αυτή την απάντηση.

Οι πολίτες που σκέφτονται λιγότερο την μετανάστευσή είναι εκείνοι της Βόρειας Μακεδονίας, 35%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 38%, της Σερβίας 41% και του Μαυροβουνίου 45%.

Η έρευνα διεξήχθη με έξι χιλιάδες πολίτες από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας μια εικόνα για τις απόψεις τους σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, την ένταξη στην ΕΕ, την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, την ψηφιακή ζωή, μεταφορές, κράτος δικαίου, ταξίδια κ.λπ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...