ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

«Τρύπα» κορωνοϊού στα σύνορα με την Αλβανία;

«Τρύπα» κορωνοϊού στα σύνορα με την Αλβανία;
Η αεροδιακομιδή του θετικού στην Covid-19 Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην Αθήνα έφερε στην επικαιρότητα την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει σε καραντίνα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας, τα σύνορα με την Αλβανία μπορεί να αποτελούν αδύναμο κρίκο.

Πληροφορίες από τη γείτονα θέλουν την κατάσταση να είναι χαοτική, καθώς γίνονται λίγα τεστ για την Covid-19 και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης. Άτομα που ζουν στην Αλβανία εκτιμούν ότι οι θετικοί στον κορωνοϊό ανέρχονται κοντά στο 30%, αν και δεν έχουν επίσημα στοιχεία για να υποστηρίζουν την άποψή τους.

Η κατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί εκατοντάδες Αλβανοί, ελληνικής καταγωγής ή όχι, περνάνε καθημερινά τα σύνορα με την Ελλάδα, προσκομίζοντας ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού εντός των προηγούμενων 72 ωρών. Μόνο που αρκετά από αυτά τα τεστ μπορεί να είναι πλαστά όπως παρατηρούν από τη γείτονα.

«Είναι δυνατόν να δώσεις 120 ευρώ για τεστ και να σε βγάλουν θετικό; Τότε γιατί τα πλήρωσες; Δεν γίνονται αυτά», αναφέρει κάτοικος της Αλβανίας. Στη γείτονα, για να πάρεις τα αποτελέσματα ενός τεστ για Covid-19 χρειάζεσαι τουλάχιστον μια εβδομάδα αν δεν έχεις μέσο και 3 μέρες αν έχεις μέσο, συμπληρώνει. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις προσωπικοτήτων, τα αποτελέσματα του τεστ βγαίνουν γρήγορα.

Αν όμως 1.000 άτομα μπαίνουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Αλβανία, το ποσοστό θετικότητας είναι τόσο υψηλό όσο λέγεται και πολλά τεστ είναι πλαστά, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα είναι προφανής. Επομένως, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένες και θα πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Ίσως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέπει σε κανέναν από την Αλβανία να μπαίνει, αν δεν έχει περάσει τα δικά της rapid tests στα σύνορα. Κι αν διαπιστωθεί ότι τα αλβανικά τεστ είναι πλαστά σε μεγάλο βαθμό, να αλλάξει τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει για τα σύνορα με άλλες γειτονικές χώρες που δεν φημίζονται για τους θεσμούς τους.

Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μπαίνει σε καραντίνα, που έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, και να έχουν γίνει τα σύνορά της ελβετικό τυρί για μολυσμένους από κορωνοϊό από την Αλβανία κι αλλού.

πηγη:euro2day.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
08 Νοεμβρίου 2022
Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κογκρέσο, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση κα...
25 Οκτωβρίου 2022
Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...
27 Νοεμβρίου 2022
Μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών ετών, 1991-1993, η οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, η ΟΜΟΝΟΙ...
06 Νοεμβρίου 2022
Λαογραφικό Φεστιβάλ Μειονοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Π.Σ. Άγιος Κοσμάς Λιβαδειάς με την οι...
05 Νοεμβρίου 2022
Έχω υποστηρίξει και άλλες φορές ότι τα Τίρανα εργάζονται διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διω...