ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών στο επίκεντρο της συνάντησης Καραγκούνη – Χατζηδάκη

Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών στο επίκεντρο της συνάντησης Καραγκούνη – Χατζηδάκη

Συνάντηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρίου Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών ομογενών.

Όπως είναι γνωστό και το οποίο τόνισε ο κ.Καραγκούνης προς τον υπουργό σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 άρθρο 7 (Νόμος Κατρούγκαλου), που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον ν. 4670/2020, οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς για να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ή αναλογικά μειωμένη, με τα λιγότερα χρόνια ασφάλισης και με έναρξη τη δεκαπενταετία πρέπει να έχουν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα 40 έτη, αλλιώς η σύνταξη μειώνεται αναλογικά σε ποσοστό 1/40 για κάθε υπολειπόμενο έτος, μεταξύ των δεκαπέντε και του προβλεπόμενου έτους συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οπότε και θα καταβληθεί η σύνταξη. Όμως είναι αδύνατο να επιτευχθεί το όριο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα των 40 ετών, αφού σε κάθε περίπτωση οι Βορειοηπειρώτες ήταν εφικτό να έρθουν στην Ελλάδα, από το 1991 και μετά, επομένως προ τριακονταετίας. Η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες πλέον, καταφέρνοντας μία πληγή όχι μόνο στα οικονομικά τους αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Ο κ. Χατζηδάκης άριστος γνώστης του προβλήματος επανέλαβε προς τον κύριο Καραγκούνη την ευαισθησία που έχει η Κυβέρνηση για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που άλλωστε έχει τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός. Το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβρη και θα υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών που θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Καραγκούνης αφού επεσήμανε το δίκαιο του αιτήματος ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη θετική του βούληση και προσέγγιση ώστε να υπάρξει επιτέλους η απόφαση που θα δικαιώνει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
06 Δεκεμβρίου 2023
Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχουμε δίκιο. Ανησυχούμε για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλε...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...