ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς -Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με το ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να τον συγχαρεί προσωπικά για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο Πούτιν ευχήθηκε στον Βούτσιτς επιτυχία στο έργο του και «εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία και η Ρωσία θα διατηρήσουν ειλικρινείς φιλικές σχέσεις».

Ο Βούτσιτς αφού τον ευχαρίστησε υπογράμμισε ότι «η Σερβία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία διατηρώντας παράλληλα ειλικρινείς και παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Μεγάλο μέρος της συνομιλίας απασχόλησε η ενέργεια. Ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σερβία στην εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η διοίκηση της GazpromΝeft και η Δημοκρατία της Σερβίας, καθώς και οι εταίροι της ΕΕ, θα καταφέρουν να βρουν διέξοδο από αυτήν την κατάσταση». Συζητήθηκε και το θέμα του φυσικού αερίου που εισάγει η Σερβία από την Ρωσία με ιδιαίτερα προνομιακή τιμή (σ.σ. 270 δολάρια τα χίλια κυβικά) και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν συνομιλίες για την υπογραφή νέου συμβολαίου με δεδομένο ότι το ισχύον συμβόλαιο λήγει στις 31 Μαΐου.

Στο ανακοινωθέν του γραφείου του Βούτσιτς αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον ομόλογο του της Σερβίας για την κατάσταση στην Ουκρανία και για τους λόγους που ανάγκασαν την Ρωσία να αναλάβει δράση χαρακτηρίζοντας «ειδική επιχείρηση» την εισβολή. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον ενημέρωσε για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας στην συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει την ρωσική εισβολή. Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγινε από την Σερβία με έμμεσο τρόπο όταν υπερψήφισε στις 2 Μαρτίου σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...