ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνέδριο Economist: Να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, απέναντι στις δυνάμεις της αστάθειας, τόνισε ο Άλμπιν Κούρτι

Συνέδριο Economist: Να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, απέναντι στις δυνάμεις της αστάθειας, τόνισε ο Άλμπιν Κούρτι

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποστηρίξουμε σθεναρά τη δημοκρατία και τους υπερασπιστές της, απέναντι στις δυνάμεις της αστάθειας» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti (Άλμπιν Κούρτι), σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανεπιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

«Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις συμφωνίες που είχαμε. Στις 27 Φεβρουαρίου εμείς υπογράψαμε, αλλά το Βελιγράδι δεν θέλει να υπογράψει» είπε ο κ. Κούρτι, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας ήταν παρεμφερές με το πνεύμα που επικράτησε στην εποχή του καγκελαρίου της Δ. Γερμανίας Βίλι Μπραντ και την ντε φάκτο αναγνώριση των «δύο Γερμανιών» και πρόσθεσε:

«Στη συμφωνία Κοσόβου και Σερβίας έχουμε πάνω από σαράντα συμφωνίες, αλλά χρειαζόμαστε υλοποίηση. Το να κάνεις μια συμφωνία και το να την υλοποιείς είναι δύο διαφορετικοί πλανήτες. Και τώρα πρέπει να τους φέρουμε στην ίδια ήπειρο, την ευρωπαϊκή. Πρέπει, λοιπόν, να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και είμαι έτοιμος να υπογράψω όλα όσα έχουμε πει. Αυτό δεν συνέβη από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια προέκυψαν οι δυσκολίες».

Ο κ. Κούρτι υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών τους χωρών και όχι μόνο» και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενωθούμε απέναντι στις δυνάμεις της αστάθειας, οι οποίες θέτουν τη δημοκρατία υπό απειλή».

Ο κ. Κούρτι αναφέρθηκε στην αναγνώριση των προσπαθειών του Κοσόβου, από διεθνείς οργανισμούς, για ευημερία, ειρήνη, διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στα πρόσφατες ταραχές στο Κόσοβο, επικρίνοντας τη Σερβία και συνέχισε:

«Η δημοκρατία δεν είναι ένας θολός στόχος… Η δημοκρατία είναι μια πραγματικότητα για εμάς, όπως και οι απειλές που τίθενται από αυταρχικές δυνάμεις, κυρίως από τη Σερβία, που υποστηρίζονται από τη συμμαχία της με τον Πούτιν. Η υποχώρηση της Σερβίας από τη δημοκρατία και η επίθεση σε βάρος του Κοσόβου σημαδεύονται από ενέργειες, όπως η καταπίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες εξελίσσονται μετά σε απειλές… Πρόσθεσε, ότι πρέπει η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, αντίθετες με τις δημοκρατικές πρακτικές στην Ευρώπη και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος προσπαθεί να σταθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα είναι σαν να παίρνει το μέρος της Μόσχας».

Ο κ. Κούρτι πρόσθεσε, ακόμη, ότι και η εσωτερική μεταρρύθμιση και η διεύρυνση της ΕΕ μπορούν να γίνουν παράλληλα.

«Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε μια συνεργασία όλων των δημοκρατικών κρατών κατά της απολυταρχίας και εδώ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κυρίως εναντίον της (επιρροής) της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Κρεμλίνου».


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...