ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση του αντιπροέδρου της Βουλής Χ. Αθανασίου με τον ομόλογό του της Αλβανίας, A. Gjekmarkaj

Συνάντηση του αντιπροέδρου της Βουλής Χ. Αθανασίου με τον ομόλογό του της Αλβανίας, A. Gjekmarkaj

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας – Αλβανίας, κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, κ. Agron Gjekmarkaj.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν: η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, διμερή ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Αθανασίου εξήρε τη σημασία της ένταξης της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ως επωφελή όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία στο πλαίσιο της αποσταθεροποίησης που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθίσταται περιοχή - στόχος επιρροής τρίτων χωρών. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στην πορεία της γείτονος χώρας, παρέχοντας τεχνογνωσία για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, επαναδιατύπωσε την ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας, χαρακτηρίζοντας ως απηρχαιωμένη την αντιμετώπιση συναφών θεμάτων με όρους «μειονότητας» και υπερτονίζοντας, στη σχετική αναφορά του στους Αλβανούς που διαβιούν στην Ελλάδα, τη λέξη «Κοινότητα». Επιπλέον, σημειώθηκε το θετικό πρόσημο που χαρακτηρίζει τόσο την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων όσο και την πορεία των δεικτών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, με προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, σημειώθηκε η ανάγκη για εξέλιξη στο από κοινού ζητούμενο, δηλαδή τη σύνταξη σχετικού Συνυποσχετικού, προκειμένου να αξιοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων εκατέρωθεν.

Ακολούθως, ο κ. Δημοσχάκης εξήρε το συμβολισμό της διενέργειας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 6 Δεκεμβρίου, στα Τίρανα, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο κ. Μπάρκας διέκρινε τη σημασία που εκφράζει για τις διμερείς μας σχέσεις η ενίσχυση των δικαιωμάτων, τόσο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όσο και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Gjekmarkaj εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Ελλάδα, ως κοιτίδα των δημοκρατικών θεσμών και αποδίδοντας εξέχουσα σημασία στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ζήτησε η Ελλάδα να εξακολουθεί να συνδράμει και να ενισχύει, κατά το δυνατόν, σε όλα τα επίπεδα την Αλβανία, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...