ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ιταλία: Σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά νερού από το Αργυρόκαστρο στην Απουλία

Ιταλία: Σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά νερού από το Αργυρόκαστρο στην Απουλία

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα σχέδιο για την πώληση αλβανικού νερού στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού σε μια περιοχή που υποφέρει από λειψυδρία.

Η Corriere Della Sera δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά νερού από το Αργυρόκαστρο στην Απουλία μέσω 85 χιλιομέτρων υποθαλάσσιων αγωγών και 120 χιλιομέτρων χερσαίων αγωγών. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Ενωμένοι από την Αδριατική Θάλασσα, αντικρίζουμε την Αλβανία, ένα μέρος πολύ πλούσιο σε νερό. Έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις με την Αλβανία. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την κρίση του νερού. Μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο. Να κατασκευάσουμε μια εντυπωσιακή υποδομή νερού στην Αδριατική Θάλασσα μεταξύ της Απουλίας και της Αλβανίας», δήλωσε ο Σέρτζιο Φοντάνα, πρόεδρος της Confindustria Puglia, η οποία εκπροσωπεί τις ιταλικές εταιρείες στην Αλβανία.

Εάν υλοποιηθεί, το έργο θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί, μεταφέροντας 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην Απουλία σε μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος 850 μέτρων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Περιφέρειας Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, έστειλε πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για να εκφράσει το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, η Ιταλία θα επωφεληθεί από το έργο αυτό εν μέσω της κρίσης ξηρασίας των τελευταίων ετών. Ακόμα, η Αλβανία θα επωφεληθεί επίσης από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 8.000.

Εν τω μεταξύ, στα Τίρανα, μεγάλα τμήματα της πόλης δεν απολαμβάνουν τρεχούμενο νερό όλο το εικοσιτετράωρο. Εάν οι κάτοικοι δεν εγκαταστήσουν ατομικούς ταμιευτήρες, το νερό είναι διαθέσιμο μόνο για περίπου μία ώρα το πρωί, μία ώρα το μεσημέρι και μία με δύο ώρες το βράδυ.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι προς το παρόν δημόσια, το έργο θα μπορούσε να είναι ένα όνειρο απατηλό.
Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Ιανουαρίου 2023
Στον ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης της Βορείου Ηπείρου Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο του ο πρώην πρόε...
18 Ιανουαρίου 2023
«Για τη Ρωμιοσύνη, η γνώση και η καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητάς μας, που εί...
23 Δεκεμβρίου 2022
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του ε...
11 Δεκεμβρίου 2022
Με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο γε...
22 Ιανουαρίου 2023
Στους Αγίους Σαράντα, στην έδρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έγινε εφέτος η εκδήλωση για τον εορτασμό της 32ης επετ...
10 Ιανουαρίου 2023
«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήμα...
07 Ιανουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου άντεξε στις πολύ δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει ως τα σήμ...
21 Δεκεμβρίου 2022
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα πο...