ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση γνωριμίας του Επικεφαλής της παράταξης «ΑΣΑ» στην Περιφέρεια Αττικής με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

2Συνάντηση γνωριμίας του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής με τον Υπουργό Εσωτερικών Συνάντηση γνωριμίας του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής με τον Υπουργό Εσωτερικών

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, στο Υπουργείο Εσωτερικών, η συνάντηση γνωριμίας του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και αρμόδιου Περιφερειακού Συμβούλου για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής κ. Ανδρέα Κούρτη με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Τον Επικεφαλής της παράταξης συνόδευαν στη συνάντηση τα μέλη της ΑΣΑ, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων κα. Αννίτα Σέβα-Αγκόλι και η δημοσιογράφος κα. Άννα Τσίμου. Από την πλευρά του Υπουργού συμμετείχε ο κ. Αναστάσιος Μανδραπήλιας.

Αντικείμενο της συζήτησης, ήταν κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνέργειας για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την Βορειοηπειρωτική κοινότητα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Επικεφαλής της παράταξης, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την συνάντηση, τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων για την βέλτιστη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο κ. Κούρτης, έκανε σύντομη αναφορά στη συνολική δράση και το έργο της παράταξης στην Περιφέρεια, σε θέματα ανάπτυξης που έχουν γίνει και που δρομολογούνται έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ζωής της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας που διαμένει στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς, στα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών καθώς δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, ζητώντας από τον κ. Υπουργό την επίσπευση της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μεγάλη περιπέτεια που τους ταλανίζει χρόνια ολόκληρα.

Ο κ. Υπουργός, από πλευράς του, αφού ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του ζητήματος, τόνισε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίσπευση της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και επεσήμανε ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της εκκρεμότητας προς όφελος της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας.

Επιπλέον, ο κ. Κούρτης ενημέρωσε τον κ. Βορίδη για τα υφιστάμενα προβλήματα που οι συνταξιοδοτηθέντες Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν σχετικά με τη κοινωνική τους ασφάλιση, καθώς θίγονται από τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα από το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), όπου απαιτούνται 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν στο ακέραιο την εθνική σύνταξη. «Μετά από πέντε χρόνια ταλαιπωρίας, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας να βρίσκονται σε απόγνωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρτης. Ο κ. Υπουργός, τόνισε πως παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στην δική του αρμοδιότητα θα συμβάλλει στην επίλυσή του στο σημείο που αυτό είναι εφικτό. Τέλος, έγινε ουσιαστική συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση στους δύο μεγάλους δήμους της Βορείου Ηπείρου, τον Δήμο Δερόπολης και τον Δήμο Φοινικαίων, όπου διαμένει μεγάλο μέρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και υπογραμμίστηκε από κοινού, η ανάγκη γόνιμης, ουσιαστικής και ειλικρινούς συνεργασίας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των μελών της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...