ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συγκέντρωση οπαδών του Μπερίσα έξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση οπαδών του Μπερίσα έξω από τη Βουλή

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα κάλεσε σήμερα τους ανά την επικράτεια οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα με στόχο την ανατροπή της.

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε την σημερινή κυβέρνηση καθεστώς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της ότι ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και μερίδας ολιγαρχών.

Απείλησε ταυτόχρονα τους εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος , ότι «έχει μαζί τους ανοιχτούς λογαριασμούς» μαζί τους..

Η συγκέντρωση ανυπακοής των οπαδών του Μπερίσια διεξήχθη μπροστά στο κτίριο της Βουλής την ώρα που στο εσωτερικό του η Επιτροπή «Βουλευτικών Εντολών και Δεοντολογίας», εξέταζε αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπερίσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύλληψή του, ή να τεθεί, λόγω ηλικίας, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Σαλί Μπερίσια είναι 78 ετών και βάσει της αλβανικής νομοθεσία δεν επιτρέπεται η φυλάκιση ατόμων άνω των 70 ετών εκτός ειδικών περιπτώσεων.

Ο Μπερίσα κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για εκτεταμένη διαφθορά και του έχει ήδη αποδοθεί η ιδιότητα του ατόμου προς ανάκριση και όχι κατηγορουμένου, με την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στα αρμόδια όργανα όπως και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Μπερίσα, ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία έχουν κηρύξει τον Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο στην επικράτεια τους επικαλούμενες καταγγελίες και στοιχεία περί εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς ενόσω ήταν πρωθυπουργός.

Το γεγονός οδήγησε σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση, που ο ίδιος ίδρυσε. Ωστόσο ο Μπερίσα έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος με τον επίσημο πρόεδρο Λουλζλιμ Μπάσα να ηγείται της μειοψηφίας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...