Σε απόγνωση βρίσκονται, μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, για μια ακόμη φορά, επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που διατηρούν εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις της Αλβανίας, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει το ΒΕΘ, οι εν λόγω επιχειρήσεις, βρίσκονται για δεύτερη φορά στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας του κλεισίματος του συνοριακού σταθμού στην Κρυσταλλοπηγή, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν στους προβλεπόμενους χρόνους τους πελάτες τους, ενώ επωμίζονται επιπλέον έξοδα που τους φέρνουν σε δυσχερή θέση.
Σημειώνεται πως ευπαθή εμπορεύματα τα οποία προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, κινδυνεύουν με καταστροφή λόγω των αυξημένων ωρών ταξιδιού, αν επιλεγούν άλλες οδοί διέλευσης. Αξιοσημείωτο είναι πως η διέλευση επιτρέπεται στους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς χωρίς να υφίστανται περιορισμοί, τονίζει το επιμελητήριο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις - μέλη του, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα μετά το «σφράγισμα» των συνόρων στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής - το δεύτερο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα - μεταφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή του, στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
«Αντιλαμβανόμαστε, τους λόγους που οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία την ίδια στιγμή επιδεινώνουν την οικονομία και δυσκολεύουν τις εργασίες των επιχειρήσεων. Ωστόσο μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων που διατηρούν εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις της Αλβανίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα διέλευσης ανθρώπων και εμπορευμάτων σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες και αντίστοιχους ελέγχους» αναφέρεται στην επιστολή του ΒΕΘ, που τονίζει πως στόχος θα πρέπει να είναι, εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν οι ΜμΕ, η αποφυγή επιβολής οικονομικών ρητρών καθυστέρησης στην υλοποίηση των παραγγελιών και προπάντων η οικονομική τους καταστροφή.
Επισημαίνεται πως για περαιτέρω διασφάλιση της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να λειτουργήσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής διεξάγοντας δειγματοληπτικά rapid tests. Το κόστος λειτουργίας ενός κλιμακίου στο χώρο του τελωνείου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο μπροστά στη ζημιά που υφίστανται οι επιχειρηματίες εξαιτίας των νέων προσκομμάτων που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.