ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ράμα για ορκωμοσία Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα - Ακόμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έρθει τούμπα

rama-beleri

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο αλβανικό κανάλι A2 CNN kI, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη» ενώ παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο ορκωμοσίας του φυλακισμένου και νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι :

«Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη. Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό de facto, όπως δεν χάσαμε όταν μας αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο παρελθόν. Συνεχίσαμε τη δουλειά και αν έχουμε μία από τις καλύτερες προόδους, σε όλα αυτά τα θέματα, είναι μόνο επειδή συνεχίζουμε τη δουλειά. Σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία, το βέτο για εσωτερικούς (διμερείς) λόγους είναι συχνό ζήτημα στην ΕΕ. Δεν θα χάσουμε λεπτό. Αυτό που συνέβη είναι ότι είχαμε μια διαδικασία screening μέσω της οποίας κερδίσαμε μεγάλο σεβασμό από όλους. Το κάναμε άμεσα και με ακρίβεια καθώς δεν χάσαμε χρόνο».

Όσον αφορά τις δικαστικές εξελίξεις ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είπε:

«Μέχρι σήμερα υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έχει αναθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο να αναλάβει αυτήν την υπόθεση της ορκωμοσίας. Αρχικά, η αίτηση για ορκωμοσία έγινε σε εμάς (κυβέρνηση). Εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα για να αποφασίσουμε εάν θα γίνει ορκωμοσία ή όχι. Το έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές και να γυρίσει τούμπα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα απέναντι στο μεγαλύτερο στρατηγικό συμφέρον της Αλβανίας σήμερα, το οποίο είναι η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών δικαιοσύνης», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο αλβανός πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην υπόθεση της ορκομωσίας του Φρέντη Μπελέρη επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν προβλέπει άδεια για αυτή την περίπτωση.

«Για κάποιο διάστημα το ζητούσαν από εμάς. Το ζητούσαν από την Αλβανία. Η Αλβανία έχει νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Έχουμε επαναλάβει ότι ο Διευθυντής των φυλακών δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν το προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πότε μπορεί να γίνει η ορκωμοσία.

Στη συνέχεια έχασαν χρόνο και απευθύνθηκαν στο δικαστήριο του Δυρραχίου, το ανώτατο δικαστήριο όρισε ως αρμόδιο το Ειδικό Δικαστήριο (SPAK) και στην απόφαση αναφέρει ότι ο διευθυντής των φυλακών δεν έχει καμία εξουσία να λύσει αυτό το θέμα και να δώσει άδεια. Ούτε άδεια να πάει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ούτε το δημοτικό συμβούλιο να πάει στη φυλακή, ούτε ο κύριος να πάει συμβολαιογράφο στη φυλακή.

Εγώ είμαι με την Αλβανία. Το να είσαι με την Αλβανία σήμερα σημαίνει να είσαι με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Οι θεσμοί της δικαιοσύνης δεν είναι σπουδαίοι, συμφωνώ, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε πραγματικά αυτή η χώρα να γίνει κράτος. Είναι η πρώτη φορά από το 1912 που αυτή η χώρα έχει μια δομή δικαιοσύνης που αποτελείται από τον ΣΠΑΚ και το Ειδικό Δικαστήριο όπου η εκτελεστική εξουσία δεν χώνει τη μύτη της και δεν παρεμβαίνει».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...