ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανός ΥΠΑΜ: Η Αλβανία είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο

drone-800x450

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται επί του παρόντος, αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, αναφερόμενος στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε τρία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, τα οποία φέρουν ελαφριές βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ.

«Δεν υπάρχει κανένα σήμα για να ανησυχούμε για πιθανή εμπλοκή σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση για τη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για τη χειρότερη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης λόγω του γεωπολιτικού σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την πολεμική μας αεροπορία με μια σύγχρονη και ιδιαίτερα αποτελεσματική ικανότητα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο και ότι η Αλβανία δεν απειλείται σήμερα.

Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατά την υπογραφή της συμφωνίας στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Ράμα δήλωσε ότι τα οχήματα είναι οπλισμένα και έτοιμα για μάχη, «η οποία ελπίζω να μην συμβεί ποτέ».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και για παράνομη μετανάστευση.

Επίσης, μέρος της συμφωνίας είναι η κατασκευαστική εταιρεία να εκπαιδεύσει 30 μέλη του αλβανικού στρατού στον χειρισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει σημείο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, παρέχοντας επιχειρήσεις αεροπορικού ανεφοδιασμού, υποστήριξης, διοικητικής μέριμνας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

«Υπογράψαμε συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα που περπατάμε δίπλα της εδώ και αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...