ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Χειμάρρα των Ελλήνων και οι χίμαιρες των αποδομητών

Η Χειμάρρα των Ελλήνων και οι χίμαιρες των αποδομητών

«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήματος υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Χειμάρρα ένα μικρό κορίτσι. Ήταν μία γνήσια δήλωση της εθνικής ταυτότητας των Χειμαρριωτών, οι οποίοι ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός της μειονοτικής ζώνης, την οποία αυθαιρέτως έχει ορίσει η αλβανική κυβέρνηση. Η Χειμάρρα μέσω αυτής της μικρής μαθήτριας βροντοφώναξε ότι κρατά επί αιώνες ελληνική συνείδηση, γλώσσα και Ορθοδοξία.

Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους Χειμαρριώτες, διότι παρέμειναν Έλληνες και Ορθόδοξοι. Και ο Χειμαρριώτης Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας, προσκεκλημένος στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι παρά την καταπίεση των κομμουνιστικών καθεστώτων οι Βορειοηπειρώτες διαφύλαξαν την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οι Χειμαρριώτες και γενικότερα οι Έλληνες που ζουν στο αλβανικό κράτος αποδεικνύουν ότι η μαγιά του Ελληνισμού παραμένει παρά τις διώξεις που υφιστάμεθα κατά καιρούς. Όπως είπε ο Μακρυγιάννης στον Γάλλο ναύαρχο Δεριγνύ (de Rigny) όλα τα θεριά μας δαγκώνουν, αλλά η μαγιά πάντα μένει.

Ορθόδοξη Πίστη, ελληνική γλώσσα, συνείδηση της ιστορικής συνέχειας, ήθη και παραδόσεις. Αυτά τα στοιχεία κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό όχι μόνον στη Βόρειο Ήπειρο, αλά σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται Έλληνες. Χαρακτηριστική η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Ο Βρετανός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν έγραψε σχετικά: «Η Ορθοδοξία είναι η δύναμη που διαφύλαξε τον Ελληνισμό στα δύσκολα χρόνια της δουλείας. Αλλά και χωρίς την πνευματική ζωντάνια του Ελληνισμού η ίδια η Ορθοδοξία θα είχε συρρικνωθεί».

Το μήνυμα της Χειμάρρας στα τέλη του 2022 έχει πολλούς αποδέκτες. Πρώτον, απευθύνεται στο ελληνικό κράτος και στους εκάστοτε κυβερνώντες. «Ελλάς, Ελλάς μην μας ξεχνάς». Κι όμως υπήρξαν παλαιότερα δήθεν προοδευτικοί, οι οποίοι δήλωσαν μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες, αλλά ελληνόφωνοι Αλβανοί. Οφείλουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που μας παρέχουν η δημοκρατία, η παιδεία και το Διεθνές Δίκαιο για να στηρίξουμε τον Ελληνισμό σε όλα τα σημεία της Αλβανικής Επικράτειας. Και να μην λησμονούμε τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι προσφάτως ήλθαν σε επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και διακήρυξαν την ελληνική συνείδησή τους.

Δεύτερον, το μήνυμα των Χειμαρριωτών απευθύνεται στις αλβανικές ηγεσίες και κυρίως στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος δεν τους αναγνωρίζει ως Έλληνες. Γι' αυτό και πήγε μόνο στη Δερβιτσάνη να υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του και όχι στη Χειμάρρα. Αν θέλει η Αλβανία να προωθήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ας αναγνωρίσει πλήρως και όπου υπάρχει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η διατήρηση των κομμουνιστικών νόμων περί μειονοτικής ζώνης είναι απαράδεκτη.

Τρίτον, το μήνυμα των Χειμαρριωτών έχει αποδέκτες και τους Έλληνες αποδομητές της Ιστορίας μας και της εθνικής ταυτότητάς μας. Το κοριτσάκι που μίλησε για τον Νεομάρτυρα Άγιο Κοσμά θυμίζει σε όλους τον αγώνα που έκανε ο Πατροκοσμάς. Δίδασκε να κρατήσουν οι υπόδουλοι την Πίστη και τη γλώσσα. Έτσι επιβιώσαμε και έτσι θα προχωρήσουμε με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Αλλά δεν θα παραδοθούμε στις Χίμαιρες των αποδομητών που θέλουν να βγάλουν την Ορθοδοξία από τα σχολεία και να διαστρεβλώσουν την Ιστορία μας.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Χολέβα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 07.01.2023


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
28 Φεβρουαρίου 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλ...
27 Φεβρουαρίου 2024
«Γ. Κώτσηρας: Ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο η Ομογένεια» Το διαρκές, έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης...
23 Φεβρουαρίου 2024
Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία εξέδωσε το Γενικό Προξενεί...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...