Σε μια πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο προχώρησαν Αλβανοί των Σκοπίων, λίγες ημέρες μετά τις "μαγκιές" του Ζάεφ με τα σώβρακα και τις φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως πληροφορίες που θέλουν τον Έντι Ράμα να ζήτησε ανταλλάγματα για την από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στη Χάγη. Κάτι που μάλλον δείχνει ότι η όλη υπόθεση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, όπως θέλησαν να παρουσιάσουν κάποιοι.
Στα Σκόπια, μερικές δεκάδες Αλβανοί διαδήλωσαν σαν Αλβανοτσάμηδες, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «η Τσαμουριά είναι Αλβανία» και φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «I love Τσαμουριά». Έκαναν πορεία από το Κάστρο της πόλης μέχρι την ελληνική πρεσβεία, όπου διαμαρτυρήθηκαν, κάνοντας λόγο ακόμη και για γενοκτονία. Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αλβανοτσάμηδων των Σκοπίων. Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η Sumeya Ramani διάβασε μια άκρως ανθελληνική επιστολή.
Με την επιστολή αυτή οι Αλβανοί των Σκοπίων που διαδήλωσαν σαν Αλβανοτσάμηδες ζήτησαν από την Ελλάδα να επιτρέψει στους Αλβανούς να επισκεφθούν τα σπίτια τους και τους προγονικούς τάφους στην …Τσαμουριά και από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα σταματήσει τις …εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον τους!
Τι ζήτησε ο Ράμα στο δρόμο για τη Χάγη
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έδωσαν το παρόν διάφοροι υποστηρικτές της ιδέας της "Μεγάλης Αλβανίας" ανάμεσά τους οΠρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU), Σπετίμ Ιντρίζι, ο Αλβανός ιστορικός Άρμπεν Λάλα και ο δημοσιογράφος Κιμ Μεχμέτι. Όλοι οι παραπάνω χαιρέτησαν την εκδήλωση, αλλά κανένας δεν μπήκε στην ουσία του θέματος να πει δηλαδή ότι οι Αλβανοτσάμηδες υπήρξαν επίσημοι συνεργάτες των Ναζί και των Ιταλών φασιστών, ότι προχώρησαν σε βιαιότητες κατά Ελλήνων αμάχων στη διάρκεια της Κατοχής και ότι με τη λήξη του πολέμου εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να μην υποστούν τις νόμιμες και δίκαιες διώξεις ωςσυνεργάτες του κατακτητή.
Η πρόκληση των Αλβανών των Σκοπίων δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά κι αυτό αφορά τόσο τη Βόρεια Μακεδονία όσο και την Αλβανία, προφανώς για να μην προστεθούν νέα επεισόδια στην ένταση που προκάλεσε η ευθεία παραβίαση από τον Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνεται ότι τα τσαλίμια του επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων έγιναν την ώρα που η ΕΕ αποφάσιζε να μεταθέσει για το φθινόπωρο την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας του βουλγαρικού βέτο.
Για το φθινόπωρο πάει όμως και η εξέταση της υποψηφιότητας της Αλβανίας, ένα θέμα το οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε με αναφορές στον Μπέκετ και το "Περιμένοντας τον Γκοντό". Ο Ράμα είχε αρχίσει, ωστόσο, νωρίτερα το θέατρο του παραλόγου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε ανταλλάγματα για να δεχθεί την από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ράμα δεν έθεσε θέμα Αλβανοτσάμηδων (που έτσι κι αλλιώς δεν θα γινόταν δεκτό από την ελληνική πλευρά). Φέρεται όμως ότι ζήτησε αποζημιώσεις «για περιουσίες που τελούσαν υπό μεσεγγύηση από τον καιρό του πολέμου». Η απαίτηση αυτή του Ράμα ήταν βέβαια γνωστή, καθώς την είχε θέσει και στον Κοτζιά, όταν γινόταν η συζήτηση για την άρση του εμπόλεμου. Τότε όμως την κατάσταση την είχε "σώσει" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χτύπησε πολλά καμπανάκια στην κυβέρνηση.
πηγη:slpress.gr