DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Σκοτεινές μνήμες, αλλά και αγώνες

Σκοτεινές μνήμες, αλλά και αγώνες

Δύσκολη η χρονιά του 1994 για την Ε. Ε. Μειονότητα. Η χρονιά που υπέστη την άγρια και βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της, χρονιά φόβου και φοβέρας, φυλακίσεων και διώξεων από τις πατρογονικές τους εστίες. Μια χρονιά που άδειασε το βορειοηπειρωτικό, χώρο.

Αρπάζονται σε μια νύχτα δεκάδες εκατοντάδες και στέλνονται στα κρατητήρια. Ανακρίνονται με μεσαιωνικούς τρόπους , χωρίς δικηγόρους (από τους 5 κρατούμενους ο κ. Βεζιάνης έχει δικηγόρο και ο κ. Κυριακού έχει έναν αγνώστου στοιχείων δικηγόρο, ενώ οι άλλοι 3 αν και πέρασαν 2,5 μήνες ανακρίνονται χωρίς δικηγόρο) και φυλακίζονται πέντε στελέχη της Ομόνοιας. Η Ελεονόρα Κοκαβέση πέρασε δυο νύχτες στα κρατητήρια της Αυλώνας κι αυτό έχει συγκλονίσει τους κατοίκους της Χιμάρας, τονίζοντας πως η σύλληψη ανηλίκων είναι κατάφορη αντισυνταγματική παραβίαση. Επίσης συνεχίζουν να κρατούν κάτω από περίεργο καθεστώς τον άλλο Χιμαριώτη, τον Θοδωρή Ζώτο, επειδή είχε ανοίξει φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας στη Χιμάρα.

Ξυλοδέρνονται και ανακρίνονται οκτώ παλικάρια από τη Φοινίκη επειδή συμπαραστάθηκαν με συνθήματα για την απελευθέρωση των πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ήταν, όμως, η χρονιά αυτή και χρονιά αγώνων, διαμαρτυριών, συναντήσεων για την προβολή των αιτημάτων μας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας .

Στις 25 και 26 Ιουνίου 1994, αντιπροσωπεία της Ομόνοιας με τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη, το βουλευτή Θωμά Μήτσιο και τον Νομάρχη Βασίλη Τσιάκο, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ. Σκοπός της επίσκεψης η επαφή με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και Διεθνών Οργανισμών για μια σωστή ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα των Ελλήνων της Αλβανίας και να ζητήσουν την συμπαράσταση και παρέμβαση για την επίλυση όλων των δίκαιων αιτημάτων της, να παρεμβούν για την απελευθέρωση των φυλακισμένων ηγετών της Ομόνοιας. Συναντήθηκαν με το σύμβουλο του Κλίντον Τζώρτζ Στεφανόπουλο, τους γερουσιαστές Eduard Kenedi, Poyl Sarbanis τους βουλευτές Hamilton, Maikl Bilirakis και τον κ. Shifter , υπεύθυνος για θέματα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και σύμβουλος του Κλίντον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος /sfeva.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...