Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, δημοσίευσε στις 19 τρχ. μην. την αξιολόγηση του, στην οποία φαίνεται να αναβάθμισε τις προοπτικές της Αλβανίας από «σταθερές» σε «θετικές». Η εν λόγω θετική μεταβολή αντικατοπτρίζει την πιθανότητα ενός καλύτερου, του αναμενόμενου, δημοσιονομικού σεναρίου και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη βελτίωση της δημοσιονομικής της ισχύος.
Σύμφωνα με την ως άνω αξιολόγηση, η α/οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας να διατηρήσει μακροοικονομική σταθερότητα παρά τα διαδοχικά σοκ που υπέστη τα τελευταία χρόνια, (σεισμός του 2019, πανδημία COVID-19 και ενεργειακή κρίση του 2022). Ο οίκος Moody's επισημαίνει, επίσης, ότι το οικονομικό προφίλ της χώρας ενισχύθηκε, καθώς σημειώθηκε σημαντική πτώση στην πορεία του δημόσιου χρέους της Αλβανίας, το οποίο ήδη από το 2022 βαίνει μειούμενο, αντισταθμίζοντας πλήρως την αύξηση που είχε παρατηρηθεί το χρονικό διάστημα 2019-2021. Συν τοις άλλοις, στην αξιολόγηση προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 59,2% το 2023 σε 56,3% το 2024, λόγω των συνεχών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες υπόκειται η χώρα, όπως είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική εσόδων και οι βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων.
Πέραν της βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης, ο παγκόσμιος οίκος τονίζει ότι προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2024, ενώ η πρόσφατη σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που οφείλεται στην τουριστική έκρηξη και την αύξηση των εμβασμάτων, αναμένεται να διατηρηθεί και το διάστημα 2024-2025. Οι σταθερές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων ιδίως σε τουρισμό και ενέργεια, η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η αύξηση του εργατικού δυναμικού πρόκειται να δημιουργήσουν μια θετική μεσοπρόθεσμη οικονομική προοπτική.
Παράλληλα, στην ως άνω θετική αξιολόγηση του Moody's σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταδιακή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης πρόκειται, αναντίρρητα, να ωφελήσει το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Επιπροσθέτως, η ολοκλήρωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, αναμένεται να ενισχύσει το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να μειώσει περαιτέρω το εισοδηματικό χάσμα με τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τέλος, ο οίκος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023 και υποστηρίζεται από προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ και επενδύσεις μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και να συμβάλει στη σύγκλιση των επιπέδων εισοδήματος με εκείνα των χωρών της ΕΕ.