ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Μακρόν ζητά από την ΕΕ να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει» στα Δ. Βαλκάνια

Ο Μακρόν ζητά από την ΕΕ να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει» στα Δ. Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έθεσε ως στόχο της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου, να καταστήσει την Ευρώπη "ισχυρή στον κόσμο", προτείνοντας τη μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελιζέ ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του για αυτήν την προεδρία, που θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τον Απρίλιο, και τις βουλευτικές, τον Ιούνιο του 2022.

Ο Μακρόν ζήτησε να "επαναδεσμευτεί" και να "επενδύσει και πάλι" η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια απέναντι στις "νέες εντάσεις" στην περιοχή και "τις παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων" που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, όπως είπε.

"Αυτή η περιοχή βιώνει σήμερα νέες εντάσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης", είπε, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μιας συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Μακρόν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική "επαναδέσμευσης" αλλά και επενδύσεων στην περιοχή ώστε να διευκολύνει την οικονομική ενσωμάτωσή της και "να καταπολεμήσει την παρέμβαση, τη χειραγώγηση διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν, μέσω των Βαλκανίων, να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη", τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις δυνάμεις αυτές. Ζήτησε επίσης να αποσαφηνιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Τον Οκτώβριο οι ηγέτες των χωρών μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...