ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Λειβαδιά

321236935_1094866104542713_4254054074343353587_n

Χαιρετισμό στους Έλληνες της Λειβαδιάς απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον προαύλιο χώρο του ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Τάλιος», δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του.

Τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος ενώ τα παιδιά της περιοχής τον καλωσόρισαν απαγγέλοντας ποιήματα.

Ομιλία του δημάρχου Χρήστου Κίτσου

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές ,

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στον τόπο μας, στον Δήμο Φοινικαίων, τον Πρωθυπουργό της Μητέρας Πατρίδας, της Ελλάδας μας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας η επίσκεψη σας αυτή.

Μια επίσκεψη που ο εδώ Ελληνισμός προσμένει 31 χρόνια. Από τότε που ο αείμνηστος πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μια ιστορική στιγμή που χαράχθηκε βαθιά στην ψυχή και την καρδιά του κάθε Ελληνα αυτού του τόπου. Αναπτέρωσε το ηθικό μας, μας γέμισε Ελπίδα και Αισιοδοξία για το μέλλον.

31 χρόνια μετά, αφήνοντας πίσω το σκληρό καθεστώς που βίωσε η χώρα, κι ενώ θα περίμενε κανείς να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζοντας πως ο χρόνος σας είναι πολύτιμος επιγραμματικά θα ήθελα να σταθώ στα πιο κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ΕΕΜ στο σύνολό της και τον Δήμο Φοινικαίων συγκεκριμένα.

Ο Δήμος Φοινικαίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Αλβανίας, περιλαμβάνει 58 χωριά με σχεδόν αμιγή Ελληνικό πληθυσμό και αναγνωρίζεται από το Αλβανικό κράτος ως Μειονοτικός Δήμος.

-Ένα από τα σημαντικότερα θέματα του Δήμου μας και όχι μόνο , αποτελεί το ιδιοκτησιακό. Το θέμα των περιουσιών, είναιτο μείζον θέμα σε όλη την ατζέντα των απαιτήσεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προς την αλβανική πολιτεία. Tο φαινόμενο της υφαρπαγής με πλαστά χαρτιά των κοινοτικών και ατομικών ιδιωκτησιών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από ανύπαρκτους ιδιοκτήτες που επικύρωσαν τα διεφθαρμένα δικαστήρια, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.Στα πλαίσια του πνεύματος πάταξης της διαφθοράς ζητήσαμε να επανεξεταστούν όλοι οι φάκελοι των δικαστηρίων.

-Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί και το νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία. Τον Οκτώβριο του 2017 στην Αλβανική Βουλή ψηφίστηκε νόμος για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν έχουν εκγριθεί όλοιοι εφαρμοστικοί νόμοι και ο συγκεκριμένος νόμος δεν κατοχυρώνει στην πράξη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

-Ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και την παραμονή μας σε αυτόν αποτελούν τα έργα υποδομής. Εν έτει 2022 στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμη χωριά χωρίς υδροδότηση με πόσιμο τρεχούμενο νερό,με πάρα πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ενώ και το οδικό δίκτυο, κυρίως των ορεινών χωριών της περιοχής των Ριζών, ο άξονας Λιβαδειάς-Ρίπεσης και αλλα, αποτελείται από κακοτράχαλους χωματόδρομους παραμελημένους για πολλά χρόνια από την Αλβανική Πολιτεία . Τα τελευταία χρόνια η Αλβανική κυβέρνηση έχει χορηγήσει κονδύλια για την βελτίωσή τους, απαιτείται ωστόσο να σκύψει ακόμη περισσότερο στα προβλήματα αυτά.

Παιδεία στον χώρο της ΕΕΜ είναι επίσης ένα από τα βαρύνουσας σημασίας προβλήματα του τόπου μας. Οι κτηριακές υποδομές χρήζουν συντήρησης και αναβάθμισης. Το διδακτικό προσωπικό έχει ανάγκη από διαρκής επιμόρφωση. Επιπλέον, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας για την εξάλειψη αλυτρωτικών – εθνικιστικών αναφορών από τα σχολικά εγχειρίδια των μαθητών. Για να μην διδάσκονται τα παιδιά ιστορικές ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις τους και διχάζουν τους δυο γείτονες λαούς.

Κύριε Μητσοτάκη, τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό και με επιπλέον θέματα ( όπως είναι και το πολυσυζητημένο θέμα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερήλικων στην Ελλάδα και εδώ), δυστυχώς έχουν ως συνέπεια την σταδιακή ερήμωση του χώρου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Πάνω σε αυτό καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να σκύψει και να συμβάλει ώστε ο κόσμος μας να σταματήσει να απομακρύνεται από τις πατρογονικές του εστίες και η χιλιετής ύπαρξή μας εδώ να συνεχίσει.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι την σημερινή σας επίσκεψη να ακολουθήσουν κι άλλες.

Σας ευχαριστώ!


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
06 Νοεμβρίου 2024
Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν, αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, ...
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...