ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη 17η Σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των βαλκανικών χωρών στο Δυρράχιο

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη 17η Σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των βαλκανικών χωρών στο Δυρράχιο

Από την Τετάρτη 05 έως την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος ΧΟΥΠΗΣ συμμετείχε στη 17η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Βαλκανικών Χωρών (17th Balkan Chiefs of Defence Conference), που διεξήχθη στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Κατά την έναρξη της συνόδου, χαιρετισμό απηύθυναν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Bajram BEGAJ, ο Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας κ. Niko PELESHI και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας Major General Arben KINGJI ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της συνόδου. Ως επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο Deputy Commander της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES) Lieutenant General Stephen (Steve) KELSEY και ο Director of Cabinet του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC) Major General Johann FRANK.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, και αξιολογήθηκαν τα συμπεράσματα από τις ετήσιες εκθέσεις των ομάδων εργασίας.

Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των ομολόγων του, της Βουλγαρίας Admiral Emil EFTIMOV και της Ρουμανίας General Gheorghiță VLAD, και έλαβαν χώρα διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της Αλβανίας Major General Arben KINGJI και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko GJURCHINOVSKI.

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών και κατόπιν αμοιβαίου αιτήματος των 2 Αρχηγών, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του General Metin GÜRAK, όπου συμφωνήθηκε η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, για την ύπαρξη καλού κλίματος και για την παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπεφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Κατά την παρουσία του στο Τίρανα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Κωνσταντίνα ΚΑΜΙΤΣΗ, με την οποία συνομίλησαν για τις εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο όπως και για τις σχέσεις των δύο χωρών. Καθώς και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και αναφέρθηκαν στο σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...