DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Χιμάρα στην καρδιά της Ευρώπης

Η Χιμάρα στην καρδιά της Ευρώπης

Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δυο καθώς είναι αγωνιστές, ο καθένας στο δικό του μετερίζι και φυσικά με κοινό παρονομαστή τη Χιμάρα.

του Θοδωρή Γκούμα*

Ο Πύρρος τίμησε την Ελλάδα και την Χιμάρα και την έκανε γνωστή στα πέρατα της γης σε μια περίοδο όπου δίναμε μάχες για την αναγνώρισή μας ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες. Δεν θα ξεχάσω τα παιδικά μου χρόνια στο 1ο δημοτικό σχολείο Βούλας, όπου μετά το πρώτο χρυσό μετάλλιο του Πύρρου στη Βαρκελώνη, για τους συμμαθητές μου και τους δασκάλους έπαψα να είμαι το αλβανάκι και έγινα ο Έλληνας απ' τη Χιμάρα. Πύρρο γι' αυτό θα σε ευγνωμονούμε για πάντα!

Στην μετέπειτα πολιτική του πορεία και εκλογή του ως Βουλευτής, στάθηκε επάξια στο πλευρό μας και η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή.

Τα ζητήματα της Χιμάρας όμως έμελλε να απασχολήσουν ξανά σε διεθνές επίπεδο το 2023: με αφορμή την άνανδρη σύλληψη του Φρέντη στις 12 Μαΐου και την μετέπειτα δίκη παρωδία για να του στερήσουν το δικαίωμα να αναλάβει δήμαρχος Χιμάρας, όπως εμείς τον εκλέξαμε κρίνοντας τον ως τον πιο ικανό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας. Θυμάμαι τον Φρέντη στις εκλογές του 2003 στη Χιμάρα, όπου έδωσε ψυχή και σώμα για την νίκη του τότε υποψηφίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλη Μπολάνου, θυμάμαι το ξύλο που έφαγε στο εκλογικό κέντρο όταν υπερασπίστηκε με αυταπάρνηση την κάλπη από τους ασφαλίτες, όπως θυμάμαι και την μετέπειτα αστεία καταδίκη του μαζί με άλλους 4 συγχωριανούς μας για υποτιθέμενη βεβήλωση συμβόλων της Αλβανίας.

Πάντα αγωνιστής ο Φρέντης, αλλά και πάντα ανθρώπινος για εμάς που τον γνωρίζουμε καλά. Ήταν αυτός που το 2020 εν μέσω πανδημίας είχε την ιδέα να μεταφέρουμε φάρμακα σε όλα τα χωριά του δήμου Χιμάρας, ακόμα και στα μουσουλμανικά αλβανόφωνα χωριά, ακόμα και σε πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και δημογέροντες του σοσιαλιστικού κόμματος. Δίχως καμία διάκριση βοήθησε όσους είχαν ανάγκη. Αυτός είναι ο Φρέντης.

Σήμερα, βρίσκεται φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο, και εκτός απροόπτου θα καταδικαστεί και στο εφετείο κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο θα εκπέσει του αξιώματος του ως δήμαρχος, αλλά θα του επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ερωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να προτιμά τον Φρέντη στη Χιμάρα χωρίς πολιτικά δικαιώματα αντί για εκλεγμένο ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες; Στο κάτω κάτω γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά πως ο Φρέντης δεν μπορεί να σταματήσει να ασχολείται με τη Χιμάρα, απλά θα το κάνει από άλλη θέση.

Οι υποψηφιότητες του Πύρρου και του Φρέντη, ήρθαν σε μια χρονική στιγμή όπου το ηθικό των Χιμαραίων ήταν καταρρακωμένο, διότι παρόλο που κερδίσαμε την εκλογική αναμέτρηση, φαινόταν πως δεν μπορούσε κανένας να ανακόψει το μένος αλλά και τα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού εναντίον μας. Μετά το μπλόκο στα ευρωπαϊκά όνειρα του Ράμα ήρθαν και οι υποψηφιότητες, πρώτα του Πύρρου και μετέπειτα του Φρέντη, ως ένα μήνυμα της Ελλάδας προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας για την σπουδαιότητα της Χιμάρας.

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται ποιος είναι νικητής και ποιος ο χαμένος σε αυτή την υπόθεση, αρκεί να σκεφτεί πως ο Ράμα φυλάκισε τον Φρέντη ως υποψήφιο δήμαρχο, σε δυο ημέρες ήταν δήμαρχος και σχεδόν ένα χρόνο μετά θα είναι Ευρωβουλευτής.

Η υποψηφιότητά τους λοιπόν και κυρίως η υποφαινόμενη εκλογή τους συνιστά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των ζητημάτων ολόκληρης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Επίσης, και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Χιμάρα θα δοθεί με νέο αέρα και εφόδια, αφού θα έχουμε τα μάτια της Ευρώπης στραμμένα στη Χιμάρα αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του Φρέντη και του Πύρρου από θέση ισχύος. Με αισιοδοξία και αναπτερωμένο ηθικό θα διεκδικήσουμε εκ νέου στα ίσια το δημαρχείο και όπως είπε ο Φρέντης σε πρόσφατη συνέντευξη του, θα το κερδίσουμε ξανά.

Τα όσα συμβαίνουν εδώ και ένα χρόνο, θα μνημονεύονται αρκετά χρόνια από τώρα, η σύλληψη του Φρέντη και η εκλογή του ως δημάρχου από τη φυλακή αλλά και η εκλογή δυο Χιμαραίων στο ευρωκοινοβούλιο, σίγουρα θα απασχολήσουν τους ιστορικούς του μέλλοντος και όλοι εμείς θα είμαστε κομμάτι αυτής της ιστορίας.

Στις 9 Ιουνίου, οι δυο σταυροί των Βορειοηπειρωτών πρέπει να πάνε στον Φρέντη και στον Πύρρο και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνουμε πρεσβευτές τους, και να περάσουμε το μήνυμα αυτό σε όσους μιλάμε και συναναστρεφόμαστε.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, θα υπάρχουν δυο ορθάνοιχτες πόρτες για όλους τους Βορειοηπειρώτες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, στη καρδιά της Ευρώπης.

Καλή επιτυχία και στους δύο, το έχουμε ανάγκη.


*Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών

Ομιλία από την ημερίδα της Κυριακής 2 Ιουνίου, «Η Χιμάρα στην καρδιά της Ευρώπης»


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...