ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος επί την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα Νικηφόρου

​Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος επί την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα Νικηφόρου

Πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε με βαθειά συγκίνηση τρισάγιο και αναφερόμενος στην προσωπική γνωριμία και την προσφορά του αοιδίμου Μητροπολίτου στην Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας δήλωσε:

"Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του προσφιλούς εν Κυρίῳ αδελφού κυρού Νικηφόρου. Ο μακαριστός, προ της εκκλησιαστικής του διακονίας στην Αφρική, υπήρξε πολύτιμος συνεργός εν Κυρίῳ στην ανασυγκρότηση της εν Αλβανία Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως πρώτος Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου "Τίμιος Σταυρός" στο Αργυρόκαστρο (1998-2006). Με τον ιεραποστολικό του ζήλο, την εργατικότητα, την εκπαιδευτική εμπειρία, την απλότητα του χαρακτήρα και την ορθόδοξη πνευματικότητά του, συνεισέφερε ουσιαστικά στη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Διατηρήσαμε πάντοτε την ἐν Χριστῷ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν αδελφική κοινωνία.
Η Εκκλησία της Αλβανίας τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη. Ο Κύριος, τον οποίο με όλη του την ψυχή αγάπησε και με αυτοθυσία διακόνησε σε απαιτητικές περιοχές, ας αναπαύει ἐν σκηναῖς δικαίων την ευγενή ψυχή του».
Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου "Τίμιος Σταυρός" στο Αργυρόκαστρο

Ο μακαριστός ιεράρχης, που είχε προσβληθεί από Covid-19 και νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε νοσοκομείο του Κονγκό λόγω υποκειμένων νοσημάτων σε πνεύμονες και καρδιά, μεταφέρθηκε για να συνεχίσει τη νοσηλεία του στη Θεσσαλονίκη, ο οργανισμός του όμως ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένος.

Λίγα λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ισημερίας κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου) εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη το έτος 1949.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης εφοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης (1967-1969).

Το έτος 1975 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 ανηγορεύθη διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της ιδίας Σχολής.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Την 22α Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, διωρισθείς καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, το δε 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ωρίσθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης.

Το 1978 εχειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, προχειρίσθη δε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.Νικόδημο.

Τὸ 1997 παρητήθη από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του πρώτου Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Αργυρόκαστρο.

Από το έτος 2006 μετέχει στην διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», όπου και διδάσκει.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β', εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...