ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κρίσιμες για το μέλλον της Αλβανίας οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής - Τι διεκδικεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

2021-04-25T133609Z_1417639295_RC213N9WDJAV_RTRMADP_5_ALBANIA-ELECTION

Το μέλλον της Αλβανίας φαίνεται πως θα κριθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.


Ενα αποτέλεσμα υπέρ της αντιπολίτευσης και κατά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Τελικός στόχος, η απομάκρυνση του Έντι Ράμα από την εξουσία που ταυτίστηκε με τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, το οργανωμένο έγκλημα, την αντεθνική εξωτερική πολιτική και την αύξηση της μετανάστευσης των Αλβανών πολιτών στο εξωτερικών, τα οποία έχουν κρατήσει επί μακρόν τη γειτονική χώρα δέσμια της φτώχειας σε μια πλούσια Ευρώπη.

Προκλητικός ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά αυτήν την προεκλογική εκστρατεία της αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας τη μεγάλη σημασία της για τα μελλούμενα στην Αλβανία, κατηγορεί το σύνολο της αντιπολίτευσης ως πολιτικά ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα και σε τοπικό επίπεδο και προμηνύει ότι θα παραμείνει στην εξουσία για τέταρτη κατά σειρά θητεία.

Η εθνική ελληνική μειονότητα

Στο εκρηκτικό αυτό προεκλογικό σκηνικό η εθνική ελληνική μειονότητα διεκδικεί το δικό της μερίδιο στο γύρισμα σελίδας στη χώρα, καλώντας άπαντες να δώσουν το «παρών» στις κάλπες την επόμενη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, στους τρεις δήμους που διεκδικεί στο νότο της χώρας, της Χιμάρας των Φοινικαίων και της Δρόπολης και Πωγωνίου, που θεωρούνται και ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι κατεβαίνουν μέσα από αλβανικά κόμματα, ή σε συνδυασμούς των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων με αλβανικά κόμματα.

Μεταξύ αυτών, αξιοσημείωτη κρίνεται στο δήμο Φοινικαίων η παρουσία του Λεωνίδα Παππά με το επίσημο Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέροντας τις προτεραιότητες της θητείας του, σε περίπτωση εκλογής του, είπε ότι θα ολοκληρώσει την επισκευή όλων των δρόμων για να μετακινούνται με άνεση οι δημότες και δεσμεύτηκε για την κατάρτιση κτηματολογίου εντός 4ετίας και την εκπόνηση μελέτης για τη σύνδεση του δήμου Φοινικαίων με το δήμο Δρόπολης, μέσω Λεσινίτσας-Κρα.

Υποσχέθηκε επίσης την αξιοποίηση με διαφάνεια των βοσκοτοπιών και των άλλων φυσικών πόρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου για την προσέλκυση τουρισμού και την παγίωση εβδομαδιαίας δημόσιας – δωρεάν συγκοινωνίας σε όλα τα ορεινά χωριά.

Ποιος είναι ο Λεωνίδας Παππάς

Ο Λεωνίδας Παππάς γεννήθηκε στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα το 1974. Το 1991, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε το Λύκειο στην Κόνιτσα και στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1992 πέτυχε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης απ' όπου αποφοίτησε με άριστα το 1997.

Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές για Αποκαταστάσεις Μνημείων. Το ίδιο έτος επέστρεψε στην ιδιαίτερη του πατρίδα, όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένεια του στους Αγίους Σαράντα.

Εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία της Ορθόδοξης Εκκλησία της Αλβανία μέχρι το 2004, ενώ από τότε μέχρι σήμερα διατηρεί μελετητικό γραφείο στους Αγίους Σαράντα. Παράλληλα δραστηριοποιούνταν πολιτικά στην ιστορική οργάνωση «Ομόνοια» που εκπροσωπεί τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό στην Αλβανία. Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέχθηκε Γενικός Πρόεδρος.

Οι πολλές προσπάθειες του για συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων της μειονότητας δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα να παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2018. Είναι παντρεμένος με την Αγλαΐα Παππά και έχει τρία παιδιά.

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...