ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κλείδωσε στην ΑΒΑΞ το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά

Κλείδωσε στην ΑΒΑΞ το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά

Κλείδωσε στην ΑΒΑΞ το μεγάλο οδικό έργο με το οποίο ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός για το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκγρίθηκε το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού με το οποίο η ΑΒΑΞ γίνεται προσωρινός ανάδοχος του έργου. Από εδώ και πέρα υπάρχει περίοδος 10 ημερών στην οποία μπορούν να προσφύγουν άλλοι διεκδικητές του έργου.

Η διαδικασία των πρακτικών θα συνεχιστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι να ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού. Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. Σε αυτόν όπως είχε πληροφορηθεί το ypodomes.com η AVAX μειοδότησε με 17,50%. Δεύτερη ήρθε η ΤΕΡΝΑ με 16,5% και τρίτο το σχήμα ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ με 16,5ο%. Ακολούθησαν ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΤΚΑ με 11,08% και ΟΔΟΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΡΓΟΚΑΤ με 10,31%.

Τα επόμενα βήματα

Σε σχέση πάντα με τον διαγωνισμό για το Ιωάννινα-Κακαβιά τα επόμενα βήματα είναι να φτάσουμε στο τρίτο πρακτικό. Εκεί πάλι θα μπορεί κάποιο από τα άλλα σχήματα να καταθέσει προσφυγή. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ζητηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα από την τεχνική εταιρεία και θα ετοιμαστεί το κείμενο της σύμβασης. Στη συνέχεια θα οδεύσει προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά από αυτό το στάδιο θα γίνει η παρουσίαση του έργου στην Βουλή των Ελλήνων. Τελευταία πράξη του διαγωνισμού θα είναι η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής που θα δώσει σάρκα και οστά στην υλοποίηση του.

Αν όλα τα παραπάνω κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις τότε ίσως μέχρι το τέλος καλοκαιριού να έχουμε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με την εκκίνηση του έργου θα έχουμε το πρώτο μεγάλο οδικό έργο στην Ήπειρο από το 2017, όταν ολοκληρώθηκε τότε η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο στην Αιτωλοακαρνανία, μέχρι σχεδόν την είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων σε συμβολή με την Εγνατία Οδό.

Ο διαγωνισμός για το Ιωάννινα-Κακαβιά έχει περάσει κυριολεκτικά από φουρτούνες. Το έργο την δεκαετία του 2000 ήταν να μπει στο αντικείμενο του έργου της Ιόνιας Οδού, όμως λόγω αντιδράσεων το συγκεκριμένο τμήμα βγήκε εκτός. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά απεντάχθηκε το 2016 καθώς δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες. Μετά από χρόνια αδράνειας, το έργο επανέρχεται στο προσκήνιο το 2021 και τελικά στις αρχές του 2023 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός.

Και εκεί όμως είχαμε "περιπέτειες" μιας και η διαδικασία ακυρώνεται δύο φορές λόγω προσφυγών από ενδιαφερόμενα σχήματα κατά των όρων της προκήρυξης. Θα χρειαστεί ένας τρίτος διαγωνισμός από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ ο οποίος τελικά μας έφτασε στο σήμερα και στην ελπίδα πως το έργο αυτό με την μακρόχρονη ιστορία θα καταφέρει να προχωρήσει οριστικά προς υλοποίηση.

Το προφίλ του έργου

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 310 εκατ. ευρώ ενώ περιλαμβάνονται και επιπλέον 76 εκατ. ευρώ ως προαιρέσεις, για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά και τις συνδέσεις με αεροδρόμιο και ΒΙΠΕ Ιωάννινων. Συνολικά το κόστος ανέρχεται σε 386 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η διάρκεια των έργων για το Ιωάννινα-Κακαβιά έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Εφόσον οι υπογραφές πέσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2024, τότε το έργο, χωρίς να υπολογίζουμε καθυστερήσεις, θα μπορεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2028. Με το Ιωάννινα-Κακαβιά, ολοκληρώνεται και η Ιόνια Οδός ως ένας κάθετος άξονας με αρχή το Αντίρριο και τέλος το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς προς Αλβανία.

Το αντικείμενο του έργου

Η Ιόνια Οδός θα μεγαλώσει με το Ιωάννινα-Κακαβιά. Συγκεκριμένα στα έργα που θα κατασκευασθούν, περιλαμβάνονται :

 • Ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας (Κ0).
 • Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα "Ανισόπεδος κόμβος Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου μήκους 46,4 km (Χ.Θ. 4+800 – Χ.Θ. 51+237,37) με την κατασκευή έξι (6) ανισόπεδων κόμβων :
 • 1. Α/Κ. Κοσμηράς – Ασβεστοχωρίου (Κ1), επιτρέπει την εξυπηρέτηση των οικισμών Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου και Κόντσικας από την Ιόνια Οδό και έχει μορφή "διαμαντιού".

  2. Α/Κ Γραμμενοχωρίων (Κ2). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών Κόντσικας, Λοφίσκου, Πετραλώνων, Περάτη, Γραμμένου, Βαγενιτίου και Πολύλοφου με την Ιόνια Οδό και έχει μορφή "διαμαντιού".

  3. Του Α/Κ Πασσαρώνος (Κ3) (Προαίρεση 1) από Χ.Θ. 21+940 έως Χ.Θ. 23+441 που προορίζεται να εξυπηρετήσει τη σύνδεση των περιοχών του βορείου τμήματος της Ιόνιας Οδού με το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ και το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης των Ιωαννίνων και δευτερευόντως παρέχει πρόσβαση από/προς την Ιόνια Οδό στις δυτικές περιοχές του Ν. Ιωαννίνων αλλά και τις ανατολικές του νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τρισκελή ανισόπεδο κόμβο που προβλέπεται να διαμορφωθεί με μορφή "αριστερής

  4. Του Α/Κ Ζίτσας (Κ4) που θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών της Δ.Ε. Ζίτσας αλλά και των οικισμών Πετσάλι, Νεοχώρι και Λαψίστα με την Ιόνια Οδό και έχει μορφή "διαμαντιού"

  5. Α/Κ Καρυών (Κ5). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών Καρυών, Ασφάκας, Πετσαλίου αλλά και οικισμών του Κεντρικού Ζαγορίου και έχει μορφή "διαμαντιού".

  6. Α/Κ Καλπακίου (Κ6). Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια οδό της περιοχής της Κόνιτσας και κατ' επέκταση περιοχών της Φλώρινας – Καστοριάς και θα εξυπηρετήσει μετακινήσεις που γίνονται για τουρισμό/αναψυχή προς τα Ζαγοροχώρια και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου. Ο Α/Κ διαμορφώνεται ως κόμβος σε δύο επίπεδα μισού τριφυλλιού με τους κλάδους να βρίσκονται σε συμμετρικά αντίθετα τεταρτημόρια.

 • Αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών, όπου απαιτείται. Προβλέπεται η πλήρης κατασκευή του οδικού δικτύου δηλαδή:
 • Χωματουργικές εργασίες,
 • Έργα Οδοστρωσίας και Ασφαλτικών,
 • Κατασκευή τεχνικών Έργων (4 Γέφυρες, 5 Άνω και 25 Κάτω Διαβάσεις, 1 Cut & Cover, περί τα 120 μικρά τεχνικά – οχετοί – και 6 τοίχοι αντιστήριξης),
 • Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, σήμανσης – ασφάλισης,
 • Ηλεκτροφωτισμός των κόμβων, όλων των Γεφυρών, των διαβάσεων, τμημάτων του αυτοκινητόδρομου και των πλατυσμάτων στάθμευσης,
 • Υποδομή τηλεφωνοδότησης,
 • Εργασίες άρδευσης – φύτευσης και
 • Εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Βορτοπού (περιλαμβανομένης της κατασκευής οικίσκου).
 • Πέραν της Προαίρεσης 1 (ΑΚ Κ3 – Πασσαρώνος) που προαναφέρθηκε, αντικείμενο του Έργου αποτελεί με Προαίρεση και η αναβάθμιση του υποτμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ (Προαίρεση 2), που περιλαμβάνει:

 • Κάθετες και παράπλευρες οδούς μήκους 15,8 χλμ
 • 4 νέες Κάτω Διαβάσεις
 • 2 νέες Άνω Διαβάσεις

 • Οι προαιρέσεις

  Για τις προαιρέσεις στο Ιωάννινα-Κακαβιά προβλέπεται πως μπορούν να ενεργοποιηθούν σε χρόνο οποτεδήποτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης της παρούσας εργολαβίας ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών της προαίρεσης θα είναι ο ίδιος με αυτόν της κύριας Σύμβασης.

  Όπως αναφέραμε και παραπάνω το δικαίωμα προαιρέσεων, φτάνει για για επιπλέον ποσό μέχρι 76.000.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α. Αναλυτικά:

  Προαίρεση 1η: Ανισόπεδος Κόμβος Πασσαρώνος (Κ3). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των περιοχών του βορείου τμήματος της Ιόνιας Οδού με το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ και το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης των Ιωαννίνων και δευτερευόντως παρέχει πρόσβαση από/προς την Ιόνια Οδό στις δυτικές περιοχές του Ν. Ιωαννίνων αλλά και τις ανατολικές του νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τρισκελή ανισόπεδο κόμβο που προβλέπεται να διαμορφωθεί με μορφή "αριστερής τρομπέτας".

  Συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Προαίρεση 2η: Αναβάθμιση του τμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ. Συνολικού προϋπολογισμού 66.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) Περιλαμβάνει:

 • Αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού και διαμόρφωση διατομής β(2+1)ν* σε μήκος 23,11χλμ
 • Κάθετες και παράπλευρες οδούς μήκους 15,8 χλμ
 • 4 νέες Κάτω Διαβάσεις
 • 2 νέες Άνω Διαβάσεις
 • Πιο αναλυτικά, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το έργο περιλαμβάνει δύο υποτμήματα:

  – Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) αποτελεί την Προαίρεση 1, μήκους 1,47χλμ.

  – Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.


  Μέγεθος γραμματοσειράς: +

  Σχετικές Δημοσιεύσεις

  19 Μάι 2024
  Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
  18 Μάι 2024
  Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
  30 Απριλίου 2024
  Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
  20 Απριλίου 2024
  Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
  17 Μάι 2024
  Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
  08 Μάι 2024
  Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
  19 Απριλίου 2024
  Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
  04 Απριλίου 2024
   Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...