ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εικόνες από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα

Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εικόνες από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα

Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια, οι εργασίες στην αεροπορική βάση της Κουτσόβα πλησιάζουν στο τέλος, μετατρέποντάς την σε τακτική βάση του ΝΑΤΟ.

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Ferdinand Dimo εξήγησε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με τις προετοιμασίες και τις εργασίες να δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Ferdinand Dimo, ήταν απόφαση του αλβανικού κράτους και του ΝΑΤΟ το 2018 να μετατραπεί αυτή η βάση σε τακτική βάση της Συμμαχίας και από τις 4 Μαρτίου του τρέχοντος έτους είναι πλήρως επιχειρησιακή.

«Το 2021 είχαν προγραμματιστεί επενδύσεις για την αναζωογόνηση των εγκαταστάσεων της βάσης Κουτσόβα. Σήμερα, ολοκληρώνουμε την υλοποίηση 3 σημαντικών έργων όπως η περιμετρική και το σύστημα ασφαλείας, καθώς και η περιμετρική άμυνα της βάσης. Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται από το ΝΑΤΟ και περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται από την αλβανική κυβέρνηση», εξήγησε ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ταξίαρχος Ferdinand Dimo ανέπτυξε αναλυτικά τις λειτουργίες που θα πραγματοποιήσει αυτή η βάση.

«Ολοκληρώνουμε όλες τις εργασίες για να εκπαιδευτούν τα στρατεύματα της Πολεμικής Αεροπορίας σε αυτή τη βάση. Αλλά όχι μόνο αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μπορούν να φιλοξενηθούν, να εκπαιδευτούν και να πετάξουν από την αεροπορική βάση Kuçova, η οποία είναι τώρα μια τακτική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Dimo.

Η τακτική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα θα επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του Μπερατιου.

«Η κατασκευή της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα έχει εξαιρετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στην κοινότητα και σε ολόκληρη την περιοχή του Μπερατιου», δήλωσε ο ταξίαρχος Ferdinand Dimo.

Η αεροπορική βάση Κουτσόβα θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι του αλβανικού κράτους, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα στις 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα θα ανοίξει τον Μάρτιο.

Υπάρχουν επίσης συνομιλίες μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ για την κατασκευή ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο λιμάνι του Δυρραχίου, αλλά σύμφωνα με τον Blinken, η κατασκευή θα εξαρτηθεί από το σχέδιο της συμμαχίας για τη διανομή περιουσιακών στοιχείων και υλικοτεχνικής υποστήριξης.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...