ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Καταγγελία για λαθροθηρία αγριόγιδου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Καταγγελία για λαθροθηρία αγριόγιδου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Λαθροκυνηγός που εισήλθε από την Αλβανία για να εξολοθρεύσει αγριόγιδα στην περιοχή του Γράμμου, καταγγέλλει ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση λαθροκυνηγός αλλοδαπός εισήλθε το πρωί από την Αλβανία στο Ελληνικό έδαφος στο όρος Γράμμος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι (Δήμος Κόνιτσας) και περιφέρεται στο ενδιαίτημα του ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) στην περιοχή Σκοτάδι- Ροσντόλι, ιχνηλατώντας την περιοχή μετά κυνηγετικού σκύλου.

Ευρισκόμενος πλησίον κοπαδιού αγριόγιδων πυροβόλησε τουλάχιστον μία φορά προς αυτά χωρίς όμως, λόγω της αποστάσεως, να έγινε γνωστό εάν είχε επιτυχία. Πιθανά να βρίσκονται και άλλοι λαθροθήρες μαζί του σε συγκεκριμένες θέσεις (καρτέρια).

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή αυτή (συνοριακή γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας στο όρος Γράμμος στα βράχια πάνω από το χωριό Πληκάτι), έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά. Το τελευταίο καταγράφηκε και δημοσιοποιήθηκε πέρυσι με τα σχετικά τεκμήρια (23/8/2021), δηλαδή φωτογραφία του λαθροκυνηγού με το σκοτωμένο αγριόγιδο φορτωμένο στο άλογο κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

Εκτιμάται ότι ο λαθροκυνηγός αυτός από τη στιγμή που θα διακόψει το λαθροκυνήγι, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες και ίσως παραπάνω για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία από τα οποία προφανώς έχει εξορμήσει (Ραχόβη/ Rahove,Σταριά/ Starje και Ερσέκα/ Erseka.

Επειδή το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η θήρευση στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) από λαθροκυνηγούς εφορμώντας από την αλβανική επικράτεια συμβαίνει κατ εξακολούθηση και επειδή εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά και επειδή από την πλευρά της Ελλάδας εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης και της πορείας του λαθροκυνηγού δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς παρέμβασης για τη σύλληψή του.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρχών ώστε να ελεγχθεί η περιοχή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...