ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κ.Τασούλας: «Η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης»

Κ.Τασούλας: «Η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης»

Την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Λετονίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια, με απαραίτητη προϋπόθεση την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας, Edgars Rinkēvičs, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πορεία προς την Ευρώπη των δυτικών Βαλκανίων, τηρώντας το διεθνές δίκαιο, όπως ενδιαφέρεται και για την δίκαιη και σύμφωνη με τον ΟΗΕ επίλυση του Κυπριακού» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Κ. Τασούλας επεσήμανε ότι «επειδή ακριβώς σήμερα στη γειτονιά μας τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και το διεθνές δίκαιο μέσω της παραβιάσεως της συνθήκης των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, κλυδωνίζονται, εμείς επιμένουμε, όχι διμερώς, ότι η Ευρώπη θα έρθει στα Δυτικά Βαλκάνια όταν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έρθουν προς τις αξίες της Ευρώπης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή στο νησί. Όπως σημείωσε, «θέλουμε να πάει καλά η μεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά για να πάει καλά πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι αρχές, οι αξίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας συμφώνησε ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε, «οι χώρες αυτές περιμένουν πάρα πολλά χρόνια την επόμενη διεύρυνση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει η ένταξή τους να στηρίζεται στις κοινές αξίες και στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βρεθούν κοινοί τρόποι για να ενδυναμωθεί όλη αυτή η διαδικασία, αλλά φυσικά προαπαιτείται η τήρηση των συνθηκών».

«Ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας» ο πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Λετονίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και απεικονίζει τη μορφή της θεάς Αθηνάς σε σφραγίδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνοδευόμενο από τον αντίστοιχο συνοδευτικό πάπυρο.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λετονίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας συνόδευαν η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Baiba Braze, η πρέσβης της Λετονίας στην Ελλάδα, Ieva Briede και υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη της αποστολής στη χώρα μας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Λετονίας μαζί με την αντιπροσωπεία του ξεναγήθηκε, συνοδεία του προέδρου της Βουλής, στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...