ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ιδρύεται καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στους Οθωνούς

Ιδρύεται καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στους Οθωνούς

Μνημόνιο συνεργασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου υπεγράφη μεταξύ του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, του αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή και του διαχειριστή του χώρου «Καλογέρου» στους Οθωνούς, Διονύση Δημουλίτσα.

Το μνημόνιο προβλέπει τη διευρυμένη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού «Καλογέρου» του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας με τον προγραμματισμό δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχόμενου, με συμμετοχή καθηγητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

«Στόχος του μνημονίου είναι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που θα επισκεφθούν τον χώρο "Καλογέρου" και θα εργαστούν σε αυτόν, να νιώσουν πως αποτελούν λειτουργικά μέλη της τοπικής κοινότητας. Γι' αυτό τον σκοπό, κατά την έλευσή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ελάχιστους, μόνιμους κατοίκους των Οθωνών, που αποτελεί και το ακροδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή διαδικασιών της βιωσιμότητας της περιοχής που υποστηρίζονται ενεργά από τους περίοικους, αλλά και να ενασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό σταθμό (zero waste, climate positive actions)» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννης Δεληγιάννης.

Ο καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας βρίσκεται στον πρώτο παραδοσιακό οικισμό Οθωνών, σε υψόμετρο 300 μέτρων, στον οποίο διαμένουν κάτοικοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πέτρινο κτίριο που θα τον φιλοξενεί, κατασκευάστηκε το 1844 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με τη χρήση τοπικών υλικών και τεχνοτροπίας, βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή Natura συμπεριλαμβανομένης και θαλάσσιας περιοχής που του περιβάλλει.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου, τα στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου συνάντησαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, «η έναρξη λειτουργίας του καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στους Οθωνούς, ένα τόπο πλούσιο σε φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, σηματοδοτεί την έναρξη μιας ιδιαίτερα ωφέλιμης συνεργασίας για τους καλλιτέχνες μας. Παράλληλα, διευρύνει την παρουσία του Ιδρύματός μας στην φυσική του έδρα, το Ιόνιο Πέλαγος, σε μια περιοχή ακριτική, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές εποικοδομητικής συνέργειας με την τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι καλλιτέχνες και ερευνητές μας θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους ένα μοναδικό και ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον δημιουργίας και έκφρασης το οποίο μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Η στήριξη της ευρύτερης κοινότητας αποτελεί στόχο μας και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή».


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...