ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ζωή των χιλιάδων Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία

59039092_101

Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αλβανία και διαμένουν σε παραλιακό ξενοδοχείο στην Αδριατική τους τελευταίους πέντε μήνες. Έχοντας ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου και του καθεστώτος τον Ταλιμπάν, η Αλβανία μοιάζει με παράδεισος για αυτούς τους ανθρώπους.

«Είναι η πιο φιλική χώρα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Έχω ταξιδέψει στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως Ινδία και Πακιστάν, αλλά όταν έφτασα εδώ ένιωσα σαν στο σπίτι μου» λέει ο Ναμετουλάχ Ταβίντι.

Η Αλβανία ήταν μία από τις μόλις τέσσερις χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομάκρυνων οι Αμερικάνοι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τον περασμένο Αύγουστο σχεδόν 2.500 πρόσφυγες έφτασαν στην Αλβανία ώστε να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να εγκριθεί η βίζα τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Μέχρι τώρα πάντως μόλις 300 πρόσφυγες έχουν λάβει βίζα νόμιμου μετανάστη και έχουν φύγει από την Αλβανία. Οι υπόλοιποι περιμένουν να γίνει επεξεργασία των αιτημάτων τους.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχεις σημαντικό λόγο για να μπεις στη χώρα, δεν μπορείς να κάνεις αίτημα μέσω της Αλβανίας. Εάν δεν υπάρχει ήδη έγκριση από το Αφγανιστάν, από εδώ είναι δύσκολο να κάνεις αίτημα και να γίνεις δεκτός ως πρόσφυγας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Καναδάς είναι μια καλή επιλογή γιατί οι διαδικασίες είναι σύντομες και πολύ λιγότερο πολύπλοκες» λέει ο Μουσταφά, Αφγανός δημοσιογράφος.

«Ο Καναδάς είναι πιο γρήγορος στην επεξεργασία του αιτήματος για βίζα. Είμαστε όλοι πέντε μήνες εδώ και στείλαμε την αίτησή μας πριν από 3 με 3,5 μήνες» λέει η Ζαϊνάμπ Χασέμι, πρόσφυγας.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλοι θα πάρουν βίζα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. Η διαμονή των προσφύγων στην Αλβανία χορηγείται από 12 αμερικανικές ΜΚΟ, στις περισσότερες εκ των οποίων εργάζονταν οι Αφγανοί πρόσφυγες.

«Η οικογένειά μου έχει μείνει στο Αφγανιστάν. Τους μιλάω στο τηλέφωνο, είναι καλά αλλά ανησυχώ γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να τους συμβεί. Είναι σχετικά ασφαλείς αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον» λέει ο Μιχοϊσέν Βαλιζάντα, Αφγανός πρόσφυγας.

Αυτή τη στιγμή πάντως όλοι νιώθουν καλά στην Αλβανία.

«Οι Αλβανοί είναι καλοί άνθρωποι. Όταν πάμε για ψώνια μας δίνουν πολλή αγάπη. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι» λέει μία πρόσφυγας.


Ιωάννης Καράγιωργας / gr.euronews.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...