ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Βουλγαρία βάζει στην θέση του τον Ράμα

Η ΕΕ, η Κομισιόν και η Αρμοστεία της για την Εξωτερική Πολιτική θα έπρεπε να έχουν απαντήσει στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, που εδώ και χρόνια επιδίδεται σε φτηνή λαϊκίστικη προπαγάνδα κατά της Ένωσης από την οποία, όμως, χρηματοδοτείται και στην οποία –λεκτικά τουλάχιστον– επιδιώκει την ένταξη. Δεν το έπραξαν και είναι το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών που τον καταγγέλλει δημόσια για ανάρμοστη συμπεριφορά ηγέτη κράτους υποψηφίου προς ένταξη.

Η σημερινή δήλωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα οξεία, αν και αντίστοιχα σκληρή με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού που έκανε λόγο για «ντροπιαστική κατάσταση στην ΕΕ», μιλώντας στο Φόρουμ του Μπλεντ. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Είναι γνώριμη η ρητορική του Έντι Ράμα, που "δανείζεται" πολλά απ' την προπαγάνδα του καθεστώτος Χότζα, αλλά και του μέντορά του, του Ταγίπ Ερντογάν.

Προ ολίγων ημερών συμμετέχοντας σε ημερίδα στην Βιέννη με θέμα "Η γεωπολιτική αφύπνιση της ΕΕ" μίλησε για ολιγωρία της Ένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δήλωσε ότι χωρίς τα εμβόλια που έστειλε ο Ερντογάν, η Αλβανία θα είχε θρηνήσει χιλιάδες θύματα! Στο Φόρουμ του Μπλεντ, ούτε λίγο και ούτε πολύ, χαρακτήρισε την Ένωση "όνειδος". «Είναι ντροπή ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει σε ομηρία δύο άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, ενώ στην πίσω αυλή της Ευρώπης εξελίσσεται θερμή πολεμική σύγκρουση. Και, ασφαλώς, δεν είναι καθόλου καλό να βλέπεις τις υπόλοιπες 26 χώρες να εκδηλώνουν μια φρικτή αδυναμία… Είστε σε πλήρη σύγχυση, είστε ένας όνειδος», δήλωσε ο Ράμα, αναφερόμενος στο βουλγαρικό βέτο κατά της Βορείου Μακεδονίας, καταλήγοντας «να που είμαστε… μία νέα μέρα για την Ευρώπη, αλλά όχι στη Βουλγαρία…».

Αντίδραση της Βουλγαρίας

Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την πολύ σκληρή αντίδραση της Σόφιας, η οποία κατηγορεί τον Ράμα για αντιευρωπαϊκή ρητορική, καθώς και υπονόμευση της περιφερειακής πολιτικής ειρήνης και ασφάλειας. Τον προειδοποιεί μάλιστα ότι θα προβεί σε διαβήματα που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, αλλά και που προβλέπουν οι μηχανισμοί διεύρυνσης της ΕΕ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών (της Βουλγαρίας) έχει εκφράσει τη στάση του αναφορικά με την αντιβουλγαρική ρητορική του Έντι Ράμα, που έχει μετατραπεί σε ρεφρέν του πολιτικού του λόγου. Τώρα πλέον συνδυάζεται και με αντι-ευρωπαϊκή διάσταση, στην προσπάθειά του να εξευτελίσει τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής διαδικασίας… Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν τις δυσκολίες του σχετικά με την πολιτική κατανόηση της ευρωπαϊκής προσπάθειας, ώστε οι περιφερειακές σχέσεις να προσλάβουν ευρωπαϊκή διάσταση… Υπάρχει σκόπιμη πρόκληση αντι-ευρωπαϊκών αισθημάτων… Η Βουλγαρία επιφυλάσσεται του δικαιώματος όπως αντιδράσει κατά τα ενδεικνυόμενα έναντι της συμπεριφοράς του Αλβανού πρωθυπουργού, κατ' εφαρμογή των αρχών του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.


slpress.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...