ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Σερβία εξοπλίζεται με εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα από την Κίνα

Η σύμμαχος της Ρωσίας, η Σερβία, παρέλαβε αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή εξελιγμένου κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος, γράφει το Associated Press.

Η αποστολή έρχεται καθώς η Δύση ανησυχεί ότι ένα εμπάργκο όπλων στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.

ΜΜΕ και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν την Κυριακή ότι έξι μεταγωγικά αεροσκάφη της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου το πρωί του Σαββάτου. Αυτά τα αεροσκάφη φέρεται να μετέφεραν συστήματα εδάφους-αέρος HQ-22 στον σερβικό στρατό.

Η αποστολή όπλων σε τουλάχιστον δύο χώρες του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με ειδικούς, υποδηλώνει αύξηση της παγκόσμιας εμβέλειας της Κίνας.

«Τα μεταφορικά αεροσκάφη Y-20 προκάλεσαν ανησυχίες επειδή πέταξαν μαζικά, αντί για μια σειρά πτήσεων μέσω ενός αεροσκάφους», έγραψε το διαδικτυακό περιοδικό The Warzone. Σύμφωνα με αυτό το περιοδικό, η παρουσία αυτών των αεροσκαφών στην Ευρώπη «είναι επίσης μια πολύ νέα εξέλιξη».

Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς είπε ότι "οι Κινέζοι επέδειξαν τη δύναμή τους".

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς επιβεβαίωσε την παράδοση του συστήματος μεσαίας εμβέλειας, την προμήθεια του οποίου είχαν συμφωνήσει το Βελιγράδι και το Πεκίνο το 2019.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είχε παραπονεθεί ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τους περισσότερους γείτονες της Σερβίας, αρνούνταν να επιτρέψουν στα αεροσκάφη που εφοδιάζονται με αυτά τα συστήματα να πετούν πάνω από τα εδάφη τους εν μέσω εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Associated Press, υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ο εξοπλισμός της Σερβίας με όπλα από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει το κράτος των Βαλκανίων σε έναν άλλο πόλεμο, ειδικά κατά του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
06 Νοεμβρίου 2024
Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν, αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, ...
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...