ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία της Αλβανίας έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακάλυψε μόνο 136 χιλ. ευρώ παραβάσεις

Η παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία της Αλβανίας έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακάλυψε μόνο 136 χιλ. ευρώ παραβάσεις

Από το 2015 έως το 2022, οι επιχειρήσεις και ο κρατικός προϋπολογισμός έχουν πληρώσει υψηλό λογαριασμό για την παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία, όπου μεταξύ των σημαντικότερων λειτουργιών ήταν ο εντοπισμός λαθρεμπορίου.

Τώρα όμως που έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια από την υλοποίηση της σύμβασης, φαίνεται ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει επωφεληθεί από πληρωμές περίπου 105 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ από την άλλη οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι μόλις 136 χιλιάδες ευρώ ή ποσοστό 0,1% της αξίας της σύμβασης.

Σε ειδικό έλεγχο σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παραχώρησης σάρωσης που διαχειρίζεται η S2 Albania, η Ανώτατη Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου διαπίστωσε ότι από το 2015 έως το τέλος του 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει αποδείξει ότι η αξία των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν με τη σάρωση είναι μόλις 14 εκατ. Lek ή 136 χιλ. ευρώ.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση του KLSH, δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πληρώσει τον παραχωρησιούχο για την περίοδο 2015-2022 με 11 δισ. ALL, ή περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Η Σύμβαση Παραχώρησης «Χρηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία της υπηρεσίας σάρωσης εμπορευματοκιβωτίων και άλλων οχημάτων στην RSH» είναι ένα έργο με παραχώρηση που αρχικά εγκρίθηκε με αυτοχρηματοδότηση και στη συνέχεια αναδιαρθρώθηκε με δημοσιονομική στήριξη, που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας με την ιδιότητα της Αναθέτουσας Αρχής και της παραχωρησιούχου εταιρείας με διάρκεια 15 έτη.

Η παραχώρηση σάρωσης και για τα 15 χρόνια αντιπροσωπεύει έσοδα άνω των 260 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 15ου έτους της παρούσας σύμβασης, η αναθέτουσα αρχή θα αποκτήσει την κυριότητα του συστήματος σαρωτή καθώς και άλλου εξοπλισμού και λογισμικού που σχετίζεται με την υπηρεσία σάρωσης των τοποθετημένων κοντέινερ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...