ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία της Αλβανίας έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακάλυψε μόνο 136 χιλ. ευρώ παραβάσεις

Η παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία της Αλβανίας έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακάλυψε μόνο 136 χιλ. ευρώ παραβάσεις

Από το 2015 έως το 2022, οι επιχειρήσεις και ο κρατικός προϋπολογισμός έχουν πληρώσει υψηλό λογαριασμό για την παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία, όπου μεταξύ των σημαντικότερων λειτουργιών ήταν ο εντοπισμός λαθρεμπορίου.

Τώρα όμως που έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια από την υλοποίηση της σύμβασης, φαίνεται ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει επωφεληθεί από πληρωμές περίπου 105 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ από την άλλη οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι μόλις 136 χιλιάδες ευρώ ή ποσοστό 0,1% της αξίας της σύμβασης.

Σε ειδικό έλεγχο σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παραχώρησης σάρωσης που διαχειρίζεται η S2 Albania, η Ανώτατη Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου διαπίστωσε ότι από το 2015 έως το τέλος του 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει αποδείξει ότι η αξία των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν με τη σάρωση είναι μόλις 14 εκατ. Lek ή 136 χιλ. ευρώ.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση του KLSH, δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πληρώσει τον παραχωρησιούχο για την περίοδο 2015-2022 με 11 δισ. ALL, ή περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Η Σύμβαση Παραχώρησης «Χρηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία της υπηρεσίας σάρωσης εμπορευματοκιβωτίων και άλλων οχημάτων στην RSH» είναι ένα έργο με παραχώρηση που αρχικά εγκρίθηκε με αυτοχρηματοδότηση και στη συνέχεια αναδιαρθρώθηκε με δημοσιονομική στήριξη, που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας με την ιδιότητα της Αναθέτουσας Αρχής και της παραχωρησιούχου εταιρείας με διάρκεια 15 έτη.

Η παραχώρηση σάρωσης και για τα 15 χρόνια αντιπροσωπεύει έσοδα άνω των 260 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 15ου έτους της παρούσας σύμβασης, η αναθέτουσα αρχή θα αποκτήσει την κυριότητα του συστήματος σαρωτή καθώς και άλλου εξοπλισμού και λογισμικού που σχετίζεται με την υπηρεσία σάρωσης των τοποθετημένων κοντέινερ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
06 Δεκεμβρίου 2023
Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχουμε δίκιο. Ανησυχούμε για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλε...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...