ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αλβανική μονάδα της Renx Italia σχεδιάζει αιολικό έργο 120 MW

aiolikii-energia

Η Renx Albania, θυγατρική εταιρεία της RenX Italia, υπέβαλε στο α/Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 120 MW στο Pogradec νοτιοανατολικά της Αλβανίας, πλησίον της Κορυτσάς.

Η Αλβανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αναπτύσσεται στη χώρα και ο τομέας της ηλιακής ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης Karavasta πέρυσι, αύξησε συνολικά τη δυναμικότητα της χώρας από 140 MW σε 163 MW.

Εν αντίθεσει με τα ανωτέρω, η αιολική ενέργεια δεν δείχνει να είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα, καθώς η Αλβανία δεν έχει προβεί ακόμη σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μολαταύτα, η α/Κυβέρνηση, τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, στην πρώτη δημοπρασία για την εν λόγω τεχνολογία, χορήγησε στήριξη για έργα συνολικής ισχύος 222,5 MW.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία RenX Italia ιδρύθηκε το 2021 από την Clear Energy και τον όμιλο Syma, είναι εγγεγραμμένη στη Βιτσέντζα της Ιταλίας, αλλά διευθύνει τις δραστηριότητές της από το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Επιπλέον, κατέχει το 70% της Renx Albania.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η RenX Italia αναμένεται να προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,3 GW στην Αλβανία, 334 MW στη Βόρεια Μακεδονία και 2,4 GW στη Ρουμανία.

Όσον αφορά στην Αλβανία, η ανωτέρω εταιρεία έλαβε προκαταρκτικές γνωμοδοτήσεις από τον α/Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (OST) σχετικά με τις προτεινόμενες συνδέσεις δικτύου για τα πέντα έργα, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος έργου στο Pogradec, ήτοι τα έργα σε Devoll (450 MW), Korça (190 MW), Erseka (200 MW) και Pogradec2 (280 MW).


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...