ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αλβανική μονάδα της Renx Italia σχεδιάζει αιολικό έργο 120 MW

aiolikii-energia

Η Renx Albania, θυγατρική εταιρεία της RenX Italia, υπέβαλε στο α/Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 120 MW στο Pogradec νοτιοανατολικά της Αλβανίας, πλησίον της Κορυτσάς.

Η Αλβανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αναπτύσσεται στη χώρα και ο τομέας της ηλιακής ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης Karavasta πέρυσι, αύξησε συνολικά τη δυναμικότητα της χώρας από 140 MW σε 163 MW.

Εν αντίθεσει με τα ανωτέρω, η αιολική ενέργεια δεν δείχνει να είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα, καθώς η Αλβανία δεν έχει προβεί ακόμη σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μολαταύτα, η α/Κυβέρνηση, τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, στην πρώτη δημοπρασία για την εν λόγω τεχνολογία, χορήγησε στήριξη για έργα συνολικής ισχύος 222,5 MW.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία RenX Italia ιδρύθηκε το 2021 από την Clear Energy και τον όμιλο Syma, είναι εγγεγραμμένη στη Βιτσέντζα της Ιταλίας, αλλά διευθύνει τις δραστηριότητές της από το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Επιπλέον, κατέχει το 70% της Renx Albania.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η RenX Italia αναμένεται να προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,3 GW στην Αλβανία, 334 MW στη Βόρεια Μακεδονία και 2,4 GW στη Ρουμανία.

Όσον αφορά στην Αλβανία, η ανωτέρω εταιρεία έλαβε προκαταρκτικές γνωμοδοτήσεις από τον α/Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (OST) σχετικά με τις προτεινόμενες συνδέσεις δικτύου για τα πέντα έργα, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος έργου στο Pogradec, ήτοι τα έργα σε Devoll (450 MW), Korça (190 MW), Erseka (200 MW) και Pogradec2 (280 MW).


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
23 Μαρτίου 2025
Ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ τίμησε με περηφάνια την Επέτειο του 1821 με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μακά...
23 Μαρτίου 2025
Την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του για την αναγνώριση από την πόλη της Νέας Υόρκης της επετείο...
19 Φεβρουαρίου 2025
«Είσαστε η πιο ισχυρή φωνή της Ελλάδος έξω από τα σύνορα και στα 100 χρόνια δράσης το έχετε αποδείξε...
17 Φεβρουαρίου 2025
Του Αντώνη Μπέζα (*) Σε εφαρμογή του ν. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκ...
02 Φεβρουαρίου 2025
 Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας μεγάλος Ιεράρχης! Του Αντώνη Μπέζα...
29 Ιανουαρίου 2025
Μαρτυρίες για γεγονότα-σταθμούς, στην ανηφορική πορεία του μακαριστού Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, Αναστά...
09 Ιανουαρίου 2025
Έγινε την Τετάρτη 18-12-24 η υπογραφή της σύμβασης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ Ιωαννίνων - Κακαβιάς, ένα έργο πο...